Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Mannen bakom inbrottet på Kung Starby, år 1888

Författare
Jack Björkqvist, Johan Malm och Haris Klapuh
år 8, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 1800-talets Sverige

Handledare: Camilla Prytz & Ulf Karpe.

Innehållsförteckning

1. Inledning. s. 3
1.1 Syfte. s. 3
1.2 Källor och metod. s. 3
1.3 Bakgrund. s. 3 & 4

2. Undersökning. s. 4
2.1 Antal brott och typ av brott. s. 4
2.2 Den dömdes ålder. s. 4
2.3 Den straffades kön. s. 4 & 5
2.4 Den straffades yrkestitlar. s. 5
2.5 De utdömda straffen. s. 5

3. Avslutning. s. 5
3.1 Resultatdiskussion. s. 5
3.2 Sammanfattning. s. 5

1. Inledning.

Arbetaren Johannes Persson föddes den 28 Oktober år 1833 på stora Åby vid Ödeshög och levde där tills tretton års ålder medans han bodde där så höll han på med en massa ”smårån” och snodde saker ifrån folket som också bodde där. Stora Åby var ett såkallat fattighus där det bodde många människor trångt och levde allmänt fattigt. Johannes var då också en utav de fattigaste människorna i den här församlingen och var även en mycket ensam för att han hade ingen mor eller far och vart pågrund av det mycket utstött.

1.1 Syfte.

Syftet med att vi valde just Johannes var att vi såg direkt i hans brottsregister att han var väldigt ivrig på att göra inbrott och gjorde ca 100 brott under hela sin livstid men klassades ändå inte som en kriminell person det var det som gjorde att vi fick upp ögonen för denna Johannes Persson.

1.2 Källor och metod.

Våran huvudsakliga metod att söka var i antika dödsböcker och församlingsböcker men vi använde oss också av brottsregister och också olika böcker om just detta brott. Vi försökte släktforska digitalt men det gav inga resultat vi sökte väldigt djupt på denne man men fick nästan inte fram någonting. Våra källor är följande: Sveriges Död/begravningsbok 1901-2009[1], Motala församlingsbok 1901-1909[2] och en Bouppteckningsbok 1900-1920 men det gav inget resultat på grund av att han var för fattig och hade inga nära som kunde betala en bouppteckning åt honom. Vi gick också väldigt djupt i våran släktforskning och hittade en far till honom Petter Svennson men bredvid namnet stod det att de bara var misstänkt att det var han som var pappan och vi sökte på honom med, men gick tyvärr utan resultat.

1.3 Bakrund.

I Sverige år 1888 var det väldigt svårt att leva som en fattig man utan några nära och kära. Men det var väldigt dåligt med hemlösa på gatorna, varför? Jo, för att det fanns en massa församlingshem och fattighus där de som var t ex föräldralösa och för fattiga för att bo i vanliga bostäder.

2 Undersökning: Mannen bakom inbrottet på Kung Starby, år 1888.

2.1 Antal brott och typ av brott.

Han hade gjort totalt 94st[3] brott under sin hela sin livstid man kan tycka att det låter mycket men med tanke på hans levnadsförhållanden så är det väldigt lite, det är många som har gjort mycket allvarligare brott och många mer gånger. Många av hans brott var att stjäla mjöl för att kunna göra bröd och vid några tillfällen har han också mjölkat kor från olika gårdar för att släcka törsten. Det här var en mycket skicklig tjuv på grund av att han har bara blivit dömd tre gånger under sin hela livstid, de två första gångerna var straffet under en okänd tid men han erkände 23st av sina olika brott den andra gången han blev dömd efter det så hade han en väldigt bra period där han gjorde som högst 2st brott per dag, men en kall vinter natt den 15 januari år 1888 ändras allt när han glömmer en handske på Kung Starby som står under hans namn. Polisen åker till Borghamns stenbrott där han för tillfället jobbade och grep han. När han kommer in på förhör erkänner han direkt och att han var full under brottet, samtidigt som han erkänner det erkänner han att han också gjort ungefär 60-62st[4] brott mellan tiden som han senast satt i fängelset och fram till förhöret. Han satt på Malmö Centralfängelse i åtta år efter hans erkännanden. Och enligt en doktor så ska han ha erkänt ytterligare 9st brott på sin dödsbädd.

2.2 Den dömdes ålder.

Han dog den 21 december 1904 då han var kyrkobokförd i Motala[5]. Han dog Ogift. Han dog av en kraftig Blodstörtning. Han blev begraven den 26 december samma år. Han blev 71 år.

2.3 Den straffades kön.

Johannes Persson var en man .

2.4 Den straffades yrkestitlar.

I hans dödsbeskrivning stod han som en arbetare och sysslade med många saker som att jobba på fattighuset som tack för att han fick bo där och det gjorde han också på de olika församlingshemmen han har bott på.Men han främsta arbete var att han jobbade på Borghamns Stenbrott.

2.5 De utdömda straffen.

Som sagt så var de flesta väldigt små brott som att stjäla mjöl för att kunna göra bröd och för att kunna överleva. Det värsta brottet han har gjort var det på Kung Starby och då stal han mjöl för hela 50 öre. Han ska ha sagt att han har gjort nästan bara sådana brott för att överleva, annars finns det inget officiellt på vilka hans brott varit förutom det på Kung Starby.

3 Avslutning.

3.1 Resultatdiskussion.

Det finns inte så mycket att diskutera här, men vi har en sak. Och det är om siffran om hur många brott han har gjort. Om vi ska svara på den frågan så tror vi inte att den siffran stämmer den verkar trolig om man tänker ett steg längre än näsan, men att den siffran är den exakta har vi väldigt svårt att tro efter som att han kommer ihåg alla brott. Och som en alkoholist så är det inte säkert att han talar sanning och borde ha svårt att komma ihåg alla brott och hur många han har gjort. Men ni vet vad man säger det finns tre stycken olika människor som alltid talar sanning och det är småbarn, alkoholister och galningar.

3.2 Sammanfattning.

Om vi summerar detta så har vi kommit fram till att han var kriminell och spenderade stora delar av sitt liv åt att göra brott och att han var en sådan människa som var tvungen att stjäla för att kunna överleva. Han gjorde aldrig enligt han själv aldrig så stora brott utan det största var just det på Kung Starby. Han hade det väldigt svårt i livet och var väldigt ensam. Och vi vet också att han var väldigt okänd för att vi inte fick fram så mycket material.

[1] F:2 –vårdsanstalt dog han på.

[2]A II a:5 Församlingsbok sid, 922 Motala Holstengården.

[3] En siffra som man har räknat ihop för varje brott han själv sagt han har gjort.

[4] En siffra som han har sagt själv.

[5] Källa: Sveriges Dödsbok 1901-2009

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder