Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Emil i Lönneberga i arkiven - skolan

Den 25 augusti började Emil skolan. Om Lönnebergaborna hade trott att han skulle skämma ut sig där, så högg de i sten. Lärarinnan var nog den första som började ana att där satt en blivande kommunalnämndsordförande i bänken närmast fönstret, ty hör och häpna, Emil blev bäst i klassen! Läsa kunde han redan när han kom, skriva lite också förresten, och räkna lärde han sig fortare än någon annan.

                                                                      ur Astrid Lindgrens Än lever Emil i Lönneberga

År 1842 bestämdes det att alla barn hade rätt att gå i skolan och att alla socknar skulle se till att det byggdes skolhus och anställdes lärare. Man gick i folkskolan i sex år. En del av ämnena känner vi igen, andra har förändrats. Man hade till exempel geografi och kristendomskunskap, välskrivning och sång.

Dokument från folkskolorna finns på kommunarkiven. Här kan ni hitta foton, scheman, uppsatser och betyg.

Även idag lämnas dokument som betyg och nationella prov till kommunarkiven.

Här finns några exempel på vad vi hittar i kommunarkivet i Sölvesborg från Emils tid:

Gamla klassfotografier är spännande att titta närmare på, vad kan de här barnens klädsel, skor, frisyrer och kroppsspråk berätta om den tid de levde i och vilka de är?

I Reglementet kan man läsa vilka regler som gällde i skolorna. Lärarna hade till exempel rätt att aga eleverna ända fram till 1958. Ett återkommande problem som nämns är barn som är så fattiga att de inte har skor eller ytterkläder och därför inte kan ta sig till skolan på vintern.

Även uppsatser finns i arkiven. Den här är skriven lite efter Emils tid. Det ser vi på orden bliva och skrivbiträde. Hade den varit skriven innan 1906, då man genomförde en stavningsreform, hade man stavat med fv istället för med v.

I examens- och betygskataloger kan man hitta elevers namn och betyg och se hur mycket frånvaro de hade. Det här är betygen för klass 4 i Sölvesborgs folkskola år 1891. A var högsta betyg. Man fick även betyg i flit och uppförande. Här kan man också se att slöjden delades upp i slöjd för gossar och slöjd för flickor och att trädgårdsskötsel var ett av ämnena. Hur gamla är barnen i klass 4?

 På ert kommunarkiv finns fler dokument från skolan under Emils tid.

Tack till Karin Sjöberg, Skånes arkivförbund för lån av text och upplägg samt till Saltkråkan AB och Bildmakarna Berg som har givit oss tillstånd att publicera bild och citat ur Astrid Lindgrens böcker med illustration av Björn Berg.

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder