Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Slå hål på ett par historiska fördomar

Var man verkligen urgammal vid 50 förr i tiden? Hur vanligt var det att man fick barn i tonåren? Och vad är ett oäkta barn?

Historisk statistik kan användas för att slå hål på felaktiga historiska föreställningar och göra jämförelser mellan dåtid och nutid. Här följer ett par exempel på statistik du kan hitta i Tabellverket på nätet.

 

De äldsta personerna som dog i Ronneby år 1759 var 96 och 97 år gamla. Båda dog av ålderdom och bräcklighet.

                     

 

 

10 av 27 kvinnor som födde barn i Sölvesborgs stad år 1819 var mellan 35 och 40 år. Ingen var under 20 år.

 

Vad är äkta och oäkta barn?

De födda barnen delas ofta upp i två kolumner, Äkta och Oäkta. Äkta kallades de barn vars föräldrar var gifta, oäkta kallades de som inte hade gifta föräldrar. Ogifta mödrar och deras barn var en utsatt grupp i samhället.

I exemplet nedan ser du att av 158 födda barn i Karlskrona stad 1854 var 36 oäkta.

En av kvinnorna som födde barn utan att vara gift år 1888 var Carolina Nilsson. Hon var 28 år när hon födde sitt fjärde barn den 17 november klockan 5 på morgonen. Barnet var en pojke, fullgången och levande född. Carolina skrevs ut från Barnbördsasylen den 27 november som frisk.

På Barnbördhusen (BB) kostade det pengar att föda. Många fattiga familjer hade inte råd med det. För dem fanns Barnbördsasylen där stadsläkaren var ansvarig.

 

Leta själv

Journalanteckningarna från Barnbördsasylen finns på Karlskrona kommunarkiv. Vill du veta mer om dem eller om vad som mer finns i dessa samlingar kontakta Karlskrona kommunarkiv.

I Tabellverket på nätet hittar du statistik över befolkningen i Blekinge mellan åren 1749-1859. Här finns uppgifter om hur gamla folk var när de gifte sig, hur många oäkta barn som föddes, hur många som räknades som fattiga och mycker mer. 

Titta på på Demografiska databasen under Källor och lär dig hur du söker själv.

 

Från CEDAR, demografiska databasen, Umeå universitet.

Upplagt av Sigrid Oldenburg, Kulturarvspedagog Region Blekinge

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder