Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Barn i krig

Författare
Mahdi Karimi
FBK7-9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Barin i krig

 

 

 

Inledning

Jag har valt barn i krig för att jag var en av de som upplevde kriget. Det är så mycket barn dör och blir skadat av kriget. Människor dödar sin framtid med sina händer.

Jag vill försöka förklara lite vad som hände och vad händer idag. Vad händer med barn i de länder som kriget aldrig har tagit slut i och barn som lever i de här länderna har aldrig behandlat bra och fått rättvis. De vet nästan inte als att vad betyder att vara barn och de som har upplevt eller fortfarande upplever kriget kommer aldrig veta det.

Eftersom barn utnyttjas som barnsoldater och sexuellt, blir kidnappat, blir föräldralös, inte kan utveckla sig. De här är mycket väl djupt trauma för livet som nästan omöjligt att kunna leka eller gå över. Trots att kriget tar slut eller de får chans att fly från krigsområden till ett bättre ställe, såret stor

någonstans djupt ändå.

Under andra världskriget dog ca 60 miljoner människor och de flesta var barn och kvinnor.

På vinterkriget i Finland som den var under andra världskriget 80 000 barn skickat till Sverige. Drygt 7000 av dessa barn kom att stanna permanent i Sverige.

Under andra världskriget i Tyskland de har byggt ett organisation som de hjärntvätta alla barn som var blonda och långa de gödde på ett sätt att de skulle hata judar.

Under andra världskriget i Tyskland judar barn som va under 13 år blev avrättat på grund av de kunde inte jobba.

Idag blir barn lurat i många andra länder som har inte krig i också. De som lurar barn, utnyttjar ofta religionen och skickar många barn och ungdomar till krigs område för ”jihad”. Trots att de vet nästan ingenting om religionen, de dödar folk men egentligen det är inte för ”jihad” utan för makt och pengar börjar alla kriget och miljontals människor dör för det. Det är ingen religion som accepterar detta men ändå religionen kan blir en mask för att kunna lura folk och det var så i förut också.

 

 

Andra världskriget:

 

Andra världskriget var en väpnad konflikt som pågick från 1939 till 1945 och involverade de flesta av världens nationer, inklusive alla stormakter, vilka till slut bildade två motsatta militära allianser: de allierade med Storbritannien som ledande mot axelmakterna med Tyskland som huvudrepresentant. Det var det mest utbredda kriget i historien med mer än 100 miljoner människor som tjänstgjorde i militära enheter. I ett tillstånd av "totalt krig" ställde de stora deltagarna hela sin ekonomiska, industriella och vetenskapliga kapacitet till förfogande för krigsansträngningen och raderade därmed ut skillnaden mellan civila och militära resurser. Genom att involvera massdöd av civila, däribland förintelsen i koncentrationsläger, strategiska bombningar och de första användningarna av kärnvapen i krig ledde kriget till att mellan 50 och 85 miljoner människor dödades. Detta gör andra världskriget till den i särklass blodigaste konflikten under hela mänsklighetens historia.

 

Finska vinterkriget:

Finska vinterkriget utkämpades sedan Sovjetunionen den 30 november 1939, tre månader in i andra världskriget, anfallit Finland. Efter hårt och envist motstånd tvingades Finland den 13 mars 1940 gå med på fred och göra landavträdelser (10 procent av sin yta), bland annat Karelska näset. Namnet på kriget kommer av att det utkämpades i vintermiljö, där soldaternas vintervana och utrustning var av avgörande betydelse.

 

Vintern 1939/1940 var i Finland en av de kallaste som uppmätts, det var konstant minusgrader och ofta låg temperaturen mellan -20 och -40 °C. Kallaste uppmätta temperaturen nådde ända ner till -47 °C.

Många städer i Finland drabbades av flyganfall under kriget: Helsingfors, Viborg, Villmanstrand, Lahtis, Åbo, Riihimäki och Vasa. Vid krigsutbrottet lämnade över 100 000 människor Helsingfors men många återvände inom kort. Orsaken var bombskräcken; under krigets 105 dagar skedde nästan 1 000 bombanfall mot civila mål där 100 000 bomber fälldes. 956 personer dödades och nästan 2 000 skadades vid anfall mot de finländska städerna (frånsett Viborg). Genom avtalet med Estland hade Sovjetunionen flyg- och flottbaser på estniskt territorium. Dessa baser användes sedan för angreppen mot södra Finland.

Hjälp från Sverige:

Den svenska utrikesministern Rickard Sandler hade länge verkat för en Finlandsvänlig politik. Hans partikamrat i regeringen, finansminister Ernst Wigforss, kunde å sin sida tänka sig en neutralitetsförklaring. Sandler förordade en avvaktande hållning och Sverige förklarade sig vara icke-krigförande, vilket innebar att det blev möjligt att stödja Finland materiellt och tillåta rekrytering av frivilliga. Föreningen Finlandshjälpen såg till att ordna fadderhem åt evakuerade finländska barn. Finlandskommittén organiserade värvning av män till en frivilligstyrka under parollen Finlands sak är vår. Den 27 februari 1940 kom de första frivilliga från Sverige till fronten. Till Finland anlände sammanlagt 8 260 svenskar, 727 norrmän, 1 010 danskar och 60 tolkar från Svenska frivilligkåren, varav 33 personer stupade. Många kända svenskar deltog i kriget som frivilliga, till exempel historikern Sven Ulric Palme (kusin till Sveriges tidigare statsminister Olof Palme), som var reservofficer i det svenska kustartilleriet. I kåren ingick även den särskilt uppsatta flygflottiljen F19 med 12 jaktplan av typen J 8 (Gloster Gladiator) och fyra bombplan av typen B 4 (Hawker Hart), vilka deltog i strid med finska nationalitetsbeteckningar från den 10 januari 1940. Dessa kom från det svenska flygvapnet och de 12 jaktplanen var en tredjedel av den svenska jaktplansflottan. Totalt kom från de svenska militära förråden att överlämnas till Finland (utöver frivilligkårens materiel) bland annat 131 000 gevär med 42 miljoner patroner, 132 fältkanoner, 100 luftvärnspjäser, 85 pansarvärnspjäser med 256 000 granater och 8 flygplan.

Fosterbarn:

Under vinterkriget 1939–1940 och fortsättningskriget 1941–1944 kom 70 000 finländska barn att transporteras till de nordiska länderna, huvudsakligen till Sverige. Av dessa kom 10 000 att adopteras av sina svenska familjer. Ett finländskt krigsbarn som kom till Sverige var/är Toini Gustafsson-Rönnlund.

Idag:

Jämfört med för ut är det mycket bättre idag särskild i europiska länder. Barn har mycket mer rättigheter. De uppväxer mycket bättre när det gäller mat, kläder, utbildning och föräldrar. Deras framtid är mycket säkrare jämfört första och andra väldskriget. Men man kan tyvärr inte säga samma sak för barn som lever i tredje världen. Eftersom det finns fortfarande krig i de länderna och nu för tiden flyr milliontals människor och hundra tusen tals barn från sitt hemland, dör och blir skadat. Nu finns det tyvärr milliontals barn med krigstrauma och föräldralös. Det kommer ganska många ensamkommande barn till Sverige också på grund av samma skäl och det är mycket brist för placering för dem.



Undersökning:

Under hela historian de som hade makt eller ville ha makt hade utnyttjat människornas svaga sidor, känslor och tro. Det var samma på andra väldskrigs tid. Hitler utnytyade människornas känslor med rasistiska idéer och i Sovjetsunionen utnyttjades folk med kommunistisk ideologi. Både sidor har förlorat och försvann från livet men det dog nästan 85 millioner människor. Milliontals barn blev föräldralös och nästan hela välden har drabbats på något sätt. Det har fortfarande inte försvunnit den trauman. Människorna har minne och påverkar så gaska mycket negativt i livet.

Idag är inte så mycket skillnad fast idag har mycket mera möjligheter, ingredienser och stora vapen för att göra detta.

 

UNICEF

UNICEF grundat 1946.

UNICEF arbetar på många olika sätt för att minska krigets påverkan för barn. De tar hand om ensamma barn och försöker återförena dem med sina föräldrar.

En av deras viktiga uppgift är förhandla med krigsledare för att få dem att avstå från att utnyttja barnsoldater och släppa dem fria.

Under de senaste 15 år har mer än 100000 barn som utnyttjats i väpnade konflikter i 15 länder kunnat återvända till sina hembyar.

BARNKONVTION

Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter. Inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar.

De fyra viktigaste punkter av barnkonventionen är:

Alla barn har samma rättigheter och lika värde.

Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

Alla barn har rätt till liv och utveckling.

Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

 

Alla länder har skrivit under den här barnkonventionen utom USA och Saudiarabien.

Avslutning

Särskild på andra väldskrigs tid det var så mycket skillnad mellan judiska, romerska och ”arierska” barn. Judar och romer hade inte chans att kunna försvara sitt barn. De hade mycket svårt då, men inte idag. Eftersom kriget tåg slut och människor har fått ett mycket stort läxa med mycket stor pris. Ändå finns det fortfarande brist och problem när det gäller barnens utveckling och framtid.

Framför allt måste barn ha chans och rätt att få mycket väll utbildning. Då har de och samt mänskligheten chans att förstå bättre vad betyder frihet, rättighet och mänskligheten. Då har de mycket bättre chans att reagera med bra sätt.

Alla är lika värde och särskild alla barn har rätt att få chans att leva och utveckla bra.

Jorden tillhör inte vissa människor utom den tillhör alla som lever i.

Därför alla skulle ha samma rättigheter och alla ska vara lika värde särskild barn som är framtidens byggstenar.

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder