Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Den svenska militären under andra världskriget

Författare
Alle Sharif
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Framsida

Den svenska militären - under andra världskriget.

Alle Sharif

Historia, Södra skolan

Vt 2015 Motala

Innehållsförteckning

1. Inledning

    1.1 Syfte och frågeställning

    1.2 Källor och metod

2. Undersökning

    2.1 Sveriges neutralitet

    2.2 Den svenska militären och neutraliteten under andra världskriget

    2.3 Blixtkrig

    2.4 Kommunikation

3. Avslutning

   3.1 Sammanfattning

   3.2 Slutsats

4. Källor 

   4.1 Digitala källor

   4.2 Muntlig källa

   4.3 Studiebesök

   4.4 Bilder

 

1. Inledning

1.1 Syfte och frågeställning

Mitt syfte är att att veta om Sverige var så neutralt som alla påstod. Åren efter andra världskriget har nästan hela världen sett Sverige som ett fegt land som inte vågade stå upp mot nazisterna. Jag vill ta reda på och bevisa att Sverige var ett stolt land under andra världskriget. Jag är intresserad över att veta mer om den svenska militären under andra världskriget. Jag ska skriva om Sverige under andra världskriget men jag ska fokusera på militären. Dessa frågor ska jag ta reda på:

  • Vad gjorde Sverige för att inte bli attackerad av nazisterna?
  • Vad gjorde militären under andra världskriget?
  • Var Sverige så neutralt?
  • Hur kommunicerade militären?

1.2  Källor och metod

När jag bestämde mig att jag skulle skriva om den svenska militären under andra världskriget, åkte jag på studiebesök till  flygvapenmuseet i Linköping för att få mer information om militären. När vi började med rapporten i skolan sökte jag fakta i digitala källor. Det var lite svårt att hitta fakta angående militärens hemliga handlingar men eftersom det har gått 70 år sedan andra världskriget, har regeringen släppt ut lite information om militärens handlingar. Det var studiebesöket som hjälpte mig mest för det fanns mycket information om den svenska militären under andra världskriget. Jag frågade även äldre personer om andra världskriget och fick lite information av en muntlig källa.

Det var svårt att hitta källor om Sverige och militären under andra världskriget. Det fanns inte många digitala källor som jag kunde ta information från. Mycket av militärens handlingar under andra världskriget är fortfarande hemlig stämplade. Anledningen till varför de är fortfarande hemlig stämplade är okänt. Jag använde mig av vad jag hittade men jag är säker på innehållet. 

 

2. Undersökning

2.1 Sveriges neutralitet

Sverige ville inte bli inblandad i andra världskriget på grund av landets situation. Sverige hade på den tiden en väldigt svag militär som skulle bli krossad om de slogs mot de vältränade nazist soldaterna. Därför bestämde sig Sverige att förbli neutral. Den 1 september 1939 förklarade Per-Albin Hansson att Sverige skulle hålla sig neutral och därefter började neutralitets politiken i Sverige.

En annan anledning är på grund av handeln. Sverige exporterade järnmalm, kullager och verkstadsprodukter till nazist Tyskland och detta var en stor anledning till varför nazisterna inte attackerade Sverige. Sveriges handel var en stor hjälp till Tyskland. Sverige använde handeln till sin fördel. När Hitler gav order att Sveriges befolkning skulle leva enligt hans regler, protesterade folket och hotade att spränga upp järnmalm gruvorna och förstöra fabriker om han skulle försöka att attackera Sverige. Hitler hade ingen anledning att attackera Sverige så länge landet fortsatte att exportera produkter. Även om Sverige var ''neutralt'' och exporterade produkter till Tyskland, så levde inte folket och regeringen vid Hitlers regler. Den svenska regeringen hade villkor: de tyska vapen flygplanen fick inte flyga över Sverige. En annan anledning till varför inte nazisterna attackerade Sverige var på grund av att Sverige lät tyska militär anläggningar byggas i Sverige. Genom dessa anläggningar fick skadade soldater hjälp.

2.2 Den svenska militären och neutraliteten under andra världskriget

Den 21 augusti 1939 kom ett telegram till Försvarsstaben från den svenska militärattachen i Berlin. På telegrammet stod det: ''Sista dygnet tydligt forcerade krigsförberedelser''.

Den 1 september 1939 (elva dagar efter telegrammet) bröt det andra världskriget ut när Tyskland attackerade Polen. ''Under andra världskriget låg svenska soldater i tält och vaktade gränserna mot Norge och Finland. Soldaterna vaktade gränserna under de 6 åren som kriget på gick'', anger Kurt Hedberg. Kurt Hedbergs far var en av soldaterna som vaktade gränserna. Soldater vaktade även svenska militära anläggningar.  

Bild nr.1
                                                                                                       

Under andra världskriget installerade de tyska anläggningarna en telegraf i Sverige som skulle användas till att hålla kontakt med Tyskland. All information som skulle till de tyska militära anläggningarna i Skandinavien, gick igenom Sverige först. Militären lärde sig att knäcka de tyska koderna och kunde därför läsa telegrammen. Den svenska militären och regeringen kunde alltså veta vad nazisterna skulle göra steg för steg. Informationen som Sverige knäckte hade ett stort värde.

Efter att nazisterna ockuperade Norge, Finland och Danmark, stoppades Sveriges handel och transportering. Befolkningen hade knappt mat och kläder, Sverige var helt enkelt i kris. Därför bestämde sig regeringen att ta fördel av situationen. Regeringen gav order till militären att ge ut informationen som de kände till. På så sätt skedde ett militärt utbyte mellan Alliansen och Sverige. Alliansen var de allierade länderna Storbritannien, Frankrike och Polen. Sverige gav informationen de fick veta från telegrammen i mot utbyte med kläder, material och mat till befolkningen.

 Militären var försiktig och hemlig med sådana uppdrag. Om Tyskland skulle få reda på att Sverige samarbetade med Alliansen (framförallt Storbritannien) och USA skulle det vara slutet för Sverige. Det militära utbytet mellan Sverige och Alliansen fortsatte till och med efter krigets slut. Militären lämnade informationen till Storbritanniens marin attache som låg i Stockholm. Storbritannien vidarebefordra sedan informationen till USA och USA planerade sina attacker enligt informationen Sverige gav ut.

2.3 Blixtkrig

År 1939 ockuperade Hitler Norge, Finland och Danmark men skonade Sverige. År 1942 började ''februari krisen'' mellan Sverige och Tyskland. Det fanns många rykten om att Sverige skulle hjälpa Storbritannien att attackera den ockuperade Norge. Dessutom var Hitler missnöjd med Sveriges stöd till krigföringen. Hitler såg inte fördelar hos Sverige längre. Detta spred oro i landet. Regeringen och militären visste att det var en stor risk att fortsätta ge information till Alliansen men det var den ända vägen för Sverige att överleva fattigdomen. År 1942 fanns det tecken att Hitler höll på att starta ett blixtkrig mot Sverige. Det var flyganfall mot storstäderna. Det fanns fallskärms styrkor mot Östersund, stridsvagnar mot Sundsvall och två tyska divisioner mot Värmland.


Men Sverige blev inte anfallen. Sverige var ett land av få som överlevde krigets fasor utan några stora förluster. Rudolf Bamler var en tysk general som var ansvarig för ''Operation Polarräv''. Det var han som berättade om planen efter andra världskriget. ''Det var skrivbords planer men vi var förberedda att attackera Sverige om vi fick en order av Hitler'', anger Rudolf Bamler.

Christer Bergström förklarar hur blixt kriget skulle gå till om Sverige blev anfallen: ''Tyska trupper går över gränsen från det ockuperade Norge på bred front. Först bombar Stuka plan flygfältet på Frösön där en svensk flygflottilj var baserad och omedelbart därefter luftlandsätts soldater för att ta kontroll över flygfältet. Samtidigt bryter pansartrupper in i Jämtland för att slå ut de svenska styrkorna i Östersund. Tyskarna går också från Narvik mot Kiruna för att säkra gruvorna där samt över gränsen från sin bundsförvant Finland vid Haparanda. De sätter i land trupper i Örnsköldsvik. Attackerna från öster och väster  skär  av Norrland. Målet är att förinta försvaret i norra Sverige där Bodens fästning är central punkten. Längre söderut går två tyska divisioner in i Värmland för att slå ut militär staben i Karlstad. Trupper sätts i land för att från luften i Sunne och Kil. En styrka fortsätter ned mot Bohus kusten och intar först Uddevalla, sedan Borås. Tyska flygvapnet Luftwaffe bombar järnvägs knutar som Avesta, Falköping, Hallsberg och Nässjö för att försvåra svenska trupp transporter.                                                                                

Ytterligare en tysk division från det ockuperade Danmark sätts iland mellan Varberg och Falkenberg. Denna går norrut, undviker det starkt försvarade Göteborg och etablerar samband med de tyska trupperna i Västergötland. Styrkor sätts också i land på Gotland. Om Sverige mot förmodan fortfarande håller stånd marscherar tyskarna mot Stockholm i tre kolonier.''

Bild nr.2

2.4 Kommunikation

Under andra världskriget kommunicerade militären genom telegram. Varje militär anläggning hade en telegraf. Från en telegraf sändes texter och symboler men varje gång militären skickade ett telegram, fanns det alltid koder. Bara regeringen och militären visste vad koderna betydde men under kriget fanns det flera fall där länder försökte knäcka varandras kodar. Det var precis det Sverige gjorde mot Tyskland.

Under andra världskriget användes maskin telegrafi där sändning och mottagning togs emot av skrivmaskiner, som även kallas fjärrskrift. Under 1900-talet fanns det även trådlös telegrafi som radion. Då kunde man även skicka röst meddelanden men det fungerade så klart inte som idag. Inom militären användes radion när flygvapen kontaktade anläggningar medan telegram användes när man skickade ett meddelande från anläggning till anläggning. 
Kommunikation under krig var mycket viktigt. Utan kommunikation skulle det ha blivit kaos. 

3. Avslutning

3.1 Sammanfattning

För att undvika nazisternas attacker var Sverige tvungen att transportera ämnen som järnmalm, kullager och verkstadsprodukter till Tyskland. Sverige var inte starkt nog att gå emot Hitlers soldater så Sverige bestämde sig att var ''neutral''. Under andra världskriget låg soldater i tält och vaktade gränserna mot de ockuperade länderna som var Finland, Danmark och Norge. Bakom scenerna vidarebefordrade militären information om nazisternas rörelser till Alliansen, men det var mest Storbritannien och USA. Den svenska militären knäckte koderna på telegrammen som skickades till tyska anläggningar och gav sedan information i utbyte mot material som kläder, vapen och mat. Sverige var inte neutralt. Detta var nog anledningen till tecknen om blixt kriget som visade sig år 1942. Kommunikation är viktigt inom krig. På 1900-talet använde man telegrafer. Telegraferna skickade telegram som kom fram som texter eller symboler. Varje land hade sina egna koder som de använde när de skickade militära meddelanden.

3.2 Slutsats

Jag tycker att det var klokt av Sverige att undvika kriget. Om Sverige förklarade krig mot Tyskland, skulle Sverige blivit krossad men om Sverige stannade helt neutralt skulle inte Alliansen varit så stark. Regeringen och militären gjorde rätt val och bestämde sig att hjälpa Alliansen bakom scenerna. Sverige tog risken att hjälpa Alliansen. Om jag fick göra valet, skulle jag ha gjort samma sak. Den svenska militären gjorde sitt bästa för att skydda Sverige, soldaterna fick stå ut med kyla, hunger och ensamhet. Det är något vi borde vara stolta över.

Anledningen till varför Hitler inte attackerade Sverige när han ockuperade Norge, Finland och Danmark var inte bara på grund av Sveriges handel, jag tror att Hitler underskattade Sverige. Han behandlade inte Sverige som en allians men han behandlade inte heller Sverige som en fiende. Han underskattade Sveriges förmåga som ett land men det var tack vare det som militären fick chansen att bygga upp sig. Även om nazisterna utförde blixt kriget mot Sverige skulle inte den svenska militären ha förlorat så lätt.

Det finns både för- och nackdelar med Sveriges val under andra världskriget. Fördelarna var att Sverige hjälpte Alliansen och USA att besegra Tyskland, informationen som militären vidarebefordrade var mycket värdefull och spelade en stor roll under kriget. Dessutom lyckades Sverige att överleva fattigdomen och krisen från andra världskriget, Sverige var ett land av få som slapp krigets fasor.Det är som ordspråket: ''två flugor med en smäll''. Nackdelarna var att Sverige hjälpte Alliansen och USA ''bakom scenerna'', Sverige fick inget tack efter kriget. Sverige var även tvungen att gömma sin inblandning med Alliansen och USA, ifall det skulle bli krig igen. Det är nu efter 70 år som Sverige kan släppa information om sin inblandning med motståndsrörelserna.

Elever lär sig om andra världskriget men skolan lär inte ut mycket om Sverige under andra världskriget. Jag tycker att elever måste få veta vad som hände med Sverige under kriget. De måste få veta att deras land inte var fegt och att de kan vara stolta över det. Det är det minsta vi kan göra för soldaterna som dog under kriget.

 

 4. Källor:

4.1 Digitala källor

http://riksarkivet.se/manadens?item=107833 (senast inne 2015.03.23)

http://riksarkivet.se/manadens?item=106619 (senast inne 2015.03.23)

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/tyska-anfallsplanen-blixtkrig-mot-sverige/ (senast inne 2015.03.27)

http://www.klintemo.nu/arbeten/kuppfin.htm (senast inne 2015.03.28)

http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Telegrafi (senast inne 2015.03.28)

4.2 Muntlig källa

 Kurt Hedberg (2015.03.21)

 4.3 Studiebesök

Flygvapenmuseet i Linköping (2015.03.20)

 4.4 Bilder

Bild nr.1 är tagen från: http://riksarkivet.se/manadens?item=107833 (2015.03.30)

Bild nr.2 är tagen från: http://www.expressen.se/nyheter/dokument/tyska-anfallsplanen-blixtkrig-mot-sverige/ (2015.03.30)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder