Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Ghettot

Författare
Jack Persson
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

 Livet i ghettot                                                    

 

 

1.Inledning

Jag har valt att skriva om området "Att leva i ghettot " för det är en punkt som intresserar mig och jag tycker det är en viktig punkt. Och så vill jag få reda på mer om just hur dom hade det och hur om levde vad dom fick göra och inte göra, så det är derför jag ska jobba med denna punkt!

 

1.1. Syfte och frågeställningar

Syftet med mitt arbete är alltså att ta reda på hur judarna hade det i ghettot, att se  hur de levde. För att ta reda på detta har jag förberett de här frågeställningarna

  • Varför hamnade de i ghettot ?
  • Hur levde man i ghettot ?
  • Hur bildades Ghetton?

 

2. Undersökning

Med Hitler som ledare började stora förföljelser av judar. På Hitlers order skickades judarna till vissa kvarter sk ghetton. Ett ghetto är ett kvarter med murar runt omkring så ingen kunde komma in eller ut utan tillstånd nu tyckte hitler han hande kol på dessa männsikor.

2.1 Varför hamnade de i ghettot?

Hitler hade olika uppfattningar om olika männsikor som inte va ifrån den ariska rasen som t.ex judar. Judarna var förfölda redan innan kriget men blev som värst när kriget utbrast. Så hittler skickade in alla judar till ghettot. Andra männsikor som hitler inte accpeterade var t.ex homosexuella och Utvecklingsstörda.Hitler isolerade judarna i ghettot för att sedan skicka dom till koncentrationslägren, där många dödades. Det mest kända gettot upprättades i Warszawa. Staden hade en stor judisk befolkning före kriget och var Polens största stad.

 

2.2. Hur levde man i ghettot?

 

Ett ghetto var ett avskilt område där bara judar levde. Ghettot upprättades ofta i en mindre del av staden och alla som inte var judar tvångsförflyttades därifrån och alla som var judar som både nära området blev tvingade att flytta dit. Judarna fick bara ta med den mest nödvändigaste till ghettot. I varje ghetto skulle det finnas ett judiskt råd som skulle sköta allt och se till att order blev verkställda. Dom både väldigt trångt dom kunde bo upp till 7 personer i samma rum dom fick knappt någon mat och om dom försökte smuggla in saker och blev upptäckt var det hårda dödsstraff.

 

2.3. Hur bildades Ghetton?

 

Eften en stor attack av Tyskland mot Polen den 1 september 1939, Som även var anledningen till andra världs kriget då följde en snabb framryckning av de tyska arméerna.Warszawa utsattesäven  för kraftiga artilleri- och bombattacker mot staden och sedan kapitulerade dom  den  28 september 1939 och sen efter kapituleringen så  ingick Warszawa i det av tyska arméer  som då omfattande sydöstra Polen. Och sedan i oktober utfärdade Heinrich Himmler en order att alla judar och polacker var tvugna att tvångsförflyttas till Generalguvernementet. Och då samma månad uppförde dom det första ghettot  i staden Piotrków Trybunalski.

 3 Sammanfattning

Det har vait intressant att läsa om ghetton, det är svårt att förstå hur någon kunde göra så mot judarna. Jag har använt mig av olika källor och de har gett ungefär samma information så jag tror de är OK.

 

 

 

 

KÄLLOR:

www.wikipedia.com

www.so-rummet.se

www.ne.se

 

 

 

 

 

 

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder