Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Dödsläger

Författare
Simon Karlsson
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Dödsläger

1. Inledning

Vi har fått i uppgift att fördjupa oss i ett av många ämnen inom andra världskriget. Jag har valt  koncentrationsläger för judarna.Jag valde detta ämne för att jag nyfiken och intresserad av lägrena. I vintras så var vi på en föreläsning hos en överlevare från ett av dödslägrena, och det väckte upp många tankar hos mig.

 

1.1 syfte och frågeställningar

Syftet med mitt arbete är att ta reda på hur det var på koncentrarionslägrena för judar och hur det gick till. 

 .Varför sattes judarna i lägrena?.

 .Vad hände egentligen i lägren?

 .Va hände efter kriget?

2 Undersökning

Under andra världskriget så var det mycket jobbigt för många, men värst var de för judarna. under den förfärliga tid så gjorde tyskarna ett rent helvete för judarna. Judarna var förföljda redan innan andra världskriget. Men när kriget börja blev det värst. Först blev tyskarna uppmanade att hålla sig undan från judarna. sedan fick dom inte jobba eller gå i skolan och till slut så blev dom utslängda från sina hem och skickades till gheton.

2.1 Varför sattes de i lägrena

När hittler kom till makten så gick hans drömmar och tankar i verklighet. Många som inte var ifrån den ariska rasen skickades in till dessa läger eller skjutna. Hittler hade väldigt grymma tankar när det gäller judar och andra offer. Som t.ex Judar, homosexuella utvecklingsstörda.varför hittler hatade judar var egentligen för han tyckte att det var judarnas fel att tyskarna förora första världskriget.och att han tyckte att dom tog mycket pengar från tyskland. Så det var ursäkten på att dom inte var den ariska rasen. Så på grund av hittlers tankar med hjälp av andras tankar så dog ungefär 6 millioner judar.

2.2 vad hände egentligen i lägren

I hittlers döds läger så bodde judarna i baracker. Judarna fick knappt någon mat.Och visa av dom svalt till döds. Nazisterna lurade in judarna i vad dom trodde skulle va duschar.Men i själva värket så blev dom inskickade till gaskammmare för att sedan gasas ihjäl.När människorna först kom till lägret fick de fängelse dräkter markerade med trianglar.Dom flesta fångar i lägrena överlevde bara några timmar, men visa fick turen att bli arbetsjudar.Dom fick jobba på lägren och leva så länge dom var behövliga.

2.3 vad hände efter kriget?

När tyskarna förlorade andra världskriget och fick skulden för de hela, så blev dom kvarstående judarna räddade av rysar m.m. Det fanns också en man vid namn oscar kindler som räddade över 1200 judar som jobbade på hans företag.Oscar kindler var en Nazist själv och andvände bar judarn som arbets-kraft från början men med tiden så insåg oscar att judarna är lika mycket människor som vilken tysk som helst,Och beslöts sej därför att rädda sina arbets judar. Efter kriget så raserade Hitlers planer för att erövra europa. Han blev överbemanad och begick självmord i en bunker, det är vad visa säger. Egentligen finns det inga bevis till det.Efter kriget underlättade allt för dom kvarstående judarna.

 3 Avslutning

Det jag har kommit fram till med min undersökning är att att judarna sattes i lägrena för att de var inte enligt den ariska rasen korrekt utseende. Men kan också haft med att Hitler tyckte de va judarnas fel att tyskarna förlorade första världskriget Och i lägrena som de stackars judarna hamnade i så dödades de eller blev slav arbetare och när dom inte kunde arbeta längre dödade. I lägrena så fick dom knappt mat och blev behandlade som skit. Efter kriget så blev allt bättre de kvarstående judar blev räddade och några otroligt lyckliga judar som blev räddade av oscar schindler och hans fabrik. 

3.1 Mina åsikter

Mina osikter kring dödslägrena är att det var fruktansvärt fel av judarna att göra en sådan sak mot andra människor som e precis lika mycket värda som dom själva. Och att detta alldrig skulle ha hänt för det var fruktansvärt många som misste livet på grund av ett par mens djävulska ideer. Så min slutsatts kring detta är att det var fel och skulle alldrig ha hänt.

4 Källor

 So rummet: http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/forintelsen-del-3-nazisternas-koncentrations-och-utrotningslager

Ne.Se: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/koncentrationsl%C3%A4ger

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder