Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Winston Churchill

Författare
Kevin Gustavsson
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

 

 

Winston Churchill

 

         

Kevin Gustavsson

Södra skolan

Historia vt 2015

 

 

 

1 Inledning

Jag skriver om Winston Churchill,

Han fanns med i både första och andra världskriget. Jag skriver om honom för att  jag har varit intresserad hur han styrde Storbritannien och jag vill också veta vad mera om hans bakgrund, vad han gjorde inom armén och vad han förbättrade under sin  regim.

2 Syfte och frågeställningar

Mitt syfte med min uppsats är att lära mig så mycket som möjlig om Churchill. Mina frågeställningar är:

  • Jag vill veta hur hans barndom såg ut?
  • Vad gjorde han för skillnad inom militären?
  • Vad gjorde han under första och andra världskriget?

3 Undersökning

Winston Churchill var född i den brittiska högaristokratin. Han föddes 1874.  Hans far hette Randolph Churchill och han var finansminister 1880, men han dog ganska ung 56år gammal. Winstons Churchills mamma hette Jennie Jerome och var dotter till en finansman som förlorade förmögenheten två gånger men sedan vann tillbaka den på börsen.

Fadern tyckte att sonen inte var begåvad för universitetsstudier så han såg till att Winston sökte till militärhögskolan och han kom in den tredje gången så kavalleriet blev hans vapenslag.1895 tog han examen från militärakademin Sandhurst. 

Senare blev han officer vid drottnings Victorias 4;e husarregemente och det gav honom möjligheter att söka till platser där krig och konflikter pågick.

Mellan 1897 och 1900 lyckades han delta i tre kolonikrig och samtidigt göra sig känd som krigskorrespondent.

Winston var rastlös, han strävade efter en politisk plats som sin far. 1899 misslyckade han och begav sig istället till Sydafrika där blev han tillfångatagen av boerna men lyckades fly. När kom hem så hyllades han som en hjälte, det här hjälpte honom att säkra en plats i parlamentet. Han var medlem i det Konservativa partiet först och hade en plats i underhuset.

Churchill slog snabbt genom som politiker ingen kunde undgå att notera han arbetsförmåga och uppslagsrikedom och retoriska talang. Han gick över till det liberala partiet 1904, 1905 vann partiet med en jordskredsseger och han gjorde en häpnadsväckande snabb karriär. Redan 1908 blev han handelsminister och det var han till 1910 då ha blev inrikesminister och det var han två år. Sean blev han marinminister (under första världskriget var Churchill marinminister).Han var en stark förespråkare för att slå till mot Osmanska riket (Turkiet)

Efter första världskriget blev Churchill krigsminister (eller försvarsminister) och hans viktigaste  uppgift var  att leda den brittiska demobiliseringen, men Churchills fokus vändes  mot Ryssland och den  bolsjevikiska revolutionen. Han såg med avsky på bolsjevikerna  som han betraktade som den värsta sortens tyranni. Han kallade Lenin och dom för ”de vidriga aporna”.

Sen kom några år när Churchill inte hade makten. Och så 1939 bröt andra världskriget ut. Då kallade Chamberlain som var premiärminister nu  tillbaka antinazisten Churchill till krigskabinettet. Han blev återigen utsedd till marinminister.

Den 10 maj 1940 utsåg Storbritanniens kung George VI Winston Churchill till premiär- och försvarsminister. Som premiärminister lovade Churchill britterna   "blod och arbete, tårar och svett”,   och även efter att Frankrike kapitulerat, sommaren 1940, vägrade han att ge upp spelet och acceptera Hitlers fredstrevare. Inför den hotande tyska invasionen göt han stridslust i det engelska folket, och i ett berömt tal i parlamentet, poängterade han att även om det brittiska imperiet bestod i tusen år, skulle eftervärlden inte kunna säga annat än att detta var britternas största stund, their finest hour.

Tyskarnas angrepp på Sovjetunionen, midsommartiden 1941, innebar att Storbritannien inte längre stod ensamt i kampen mot Nazityskland. Trots sin antikommunism tvekade Churchill inte att alliera sig med Stalin. Samma dag som operation Barbarossa inletts talade han i radio, där han meddelade att även om han inte tog tillbaka ett ord av vad han tidigare sagt om kommunismen och proletariatets diktatur, så bleknade allt detta bort inför det som inträffat.

År 1942 krävde Stalin en andra front i Frankrike. Det här motarbetades av Churchill. Han riktade britternas fokus mot Nordafrika där en attack  verkade möjlig.  I augusti 1942 for Churchill personligen till Kairo för att inspektera trupperna. Senare under hösten kunde britterna fira sin dittills största militära triumf, då  tyska armén definitivt slogs tillbaka. Detta blev en av andra världskrigets mest avgörande vändpunkter, som i förlängningen (genom operation Torch) gav de allierade kontroll över hela Medelhavsregionen. Men i det allmänna segerruset klargjorde Churchill, i ett tal den 10 november, att kriget långtifrån var slut med detta, det var inte ens början på slutet, men det var, ”möjligen, slutet på början”.

 Efter den tyska kapitulationen, och efter att ha uppnått sitt mångåriga mål, Nazitysklands undergång, talade Churchill den 8 maj 1945, från hälsoministeriets balkong till sina jublande landsmän och prisade deras insatser och strävsamhet under kriget, och han utropade: God bless you all. This is your victory!, varpå det från folkhavet hördes: No, it's yours !

Valet efter krigsslutet i juli 1945, blev en katastrof för Churchills del. Kriget var över och alla ville se fram åt. Churchill som tog valnederlaget mycket hårt, drog sig tillbaka från politiken och ägnade sin tid åt föreläsningar och sitt omfattande författarskap.

Från 1948 till 1954 utkom Churchills The Second World War i sex band, och 1953 tilldelades han nobelpriset i litteratur. Svenska Akademiens motivering löd: ”...för hans mästerskap i historisk framställning samt för den lysande talekonst, med vilken han framträtt som försvarare av höga mänskliga värden

Sex år efter sin avgång, 1951, återvaldes han till premiärminister. Den nu åldrade
statsmannen led av både högt blodtryck och depressioner, vilket i längden inte var hållbart,
och därför valde han 1955 att avgå.


Under resten av sitt liv  levde Churchill mestadels etttill bakadraget liv, växelvis på
egendomen Chartwell i Kent och bostaden i London, där hani januari 1965 somnade in efter
att ha drabbats av en massiv stroke.

4 Sammanfattning

Churchill levde ett spännande och intressant liv och han är en viktig person i Storbritanniens historia. Jag har använt många källor och det finns mycket på Internet om Churchill. Jag tror på källorna för de berättar alla samma saker om hans liv och så. Jag slutar med en intressant bild på Churchill tillsammans med Stalin och USA:s president Roosevelt under Jaltakonferensen 1945.

 

  

Källor:

http://www.popularhistoria.se/artiklar/churchill-fodd-till-ledare/

http://www.so-rummet.se/kategorier/winston-churchill

http://sv.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill

http://www.filateli.sk-2.se/data/archive/media/Calleartiklar/Churchill.pdf

 

 

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder