Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Brott och straff i Motala 1800-talet

Författare
Samuel Greus
8D, Södra skolan

1. Inledning

Jag har forskat lite om en person på 1800-talet som hade gjort ett brott.
Hans namn är Johannes Persson och tyvärr hittade jag inte så mycket information om honom och hans familj.
Han hade mörkt hår med ett tjockt skägg och blåa ögon med vanlig kroppsbyggnad.
Jag fick även reda på att han föddes i Stora Åby år 1833 och att han åkte in i fängelse år 1870 men han hade faktist blivit straffad en gång tidigare.

1.1 Syfte och frågeställningar

Anledningen till att jag valde just denna person var för att hans straff och brott verkade intressant och jag ville även få reda på hur folk blev dömda på under den här tiden under 1800-talet.
Dessutom kommer lite generellt hur det var att leva i Motala och i Sverige på 1800-talet.

Jag kommer att besvara följande frågor i det här häftet:

  • Hur hårda var straffen på det sena 1800-talet?
  • Hur var det i Motala på det sena 1800-talet?
  • Hur var det i fängelsen under det sena 1800-talet?
  • Hur var det i Sverige under det sena 1800-talet?
  • Begicks många brott i Sverige under det sena 1800-talet?

1.2 Källor & metod

Jag fann det ganska svårt att hitta källor om denna person och vart han har varit men med lite tur så lyckades jag hitta information om fängelset han satt på och vad han gjorde när han kom ut från fängelset. Jag har även hittat information om Motala under 1880-talet.
Jag hade det ganska knepigt att hitta info om brott som skedde under det sena 1800-talet och varför folk gjorde brott men efter mycket letande hittade jag tillslut en sida som hade info om varför det skedde. Alla länkar kommer jag att lägga till i Referenserna.

2. Undersökning: Brott & straff och generell info

Brottsligheten i Sverige var ganska hög under det sena 1800-talet och jag skall nu undersöka varför det var så och vad straffen för en viss brottslighet kunde vara. Dessutom så kommer jag undersöka om hur det var i Motala på 1880-talet.

2.1 Brottet

Johannes Persson hade begått ett rån år 1870 och åkte då in i straffängelset i Karlskrona i 10 år. Han hade begått ett rån tidigare i sitt liv också men hade inte blivit dömd till fängelset då så det var nog ingen allvarligt rån första gången. Vad för sorts rån det var har jag ej fått reda på för som sagt så fanns det inte så mycket info om den här killen.

2.2 Fängelset

Karlskrona straffängelse var inte ett roligt fängelse att hamna på. Det var väldigt tufft där och fångarna hade det inte lätt.
Fångarna fick arbeta många timmar varje dag med halsring, livgördel och stångblack av järn så man skulle kunna kalla det slavarbete.
Vakterna som jobbade på fängelset misshandlade ofta fångarna och bärde alltid laddade vapen ifall något skulle hända.
Fångarna hade olika arbeten, vissa jobbade till exempel för flottan men Johannes jobbade med stenhuggeri. Detta gjorde han och massor andra fångar väldigt länge. När han kom ut ur fängelset år 1880 reste han till Motala. Min gissning är att han åkte dit för att se den nybyggda kanalen.

2.3 Motala 1880-talet

Bara några månader efter att Johannes hade kommit till Motala hade Motala officiellt blivit en stad istället för köping. Ett stadshus hade byggits och staden hade även fått en kanal: Göta kanal.
Detta gjorde Motala till en sjö- och slapelstad.
Folket i Motala såg detta som en tillfälle att tjäna pengar och byggde sedan en tullkarmmare för att de visste att mycket folk skulle börja passera Motala via kanalen med varor och transport.
Detta gjorde så att staden började tjäna pengar som senare ledde till att fler personer började flytta in till staden som ledde till att staden började expandera. Tillslut bodde det cirka 2000 invånare i Motala.

2.4 Brott i Sverige på det sena 1800-talet

Under det sena 1800-talet var det mycket folk som var fattiga. Att stjäla var deras sätt att överleva och det betydde ju då att det var många brottslingar i Sverige.
Det fanns även mycket alkolhol i Sverige och detta ledde till att många folk gärna blev fulla under denna tid och det ledde till att våldbrottsligheten och mordbrottsligheten var hög.

3. Avslutning

Detta har varit det jag har undersökt under de senaste veckorna och det fanns tyvärr inte så mycket information om just Johannes Persson men jag hoppas att det räcker ändå.

3.1 Jämförelser med idag

Resultatet blir då att brottsligheten var betydligt högre än vad den är just nu men straffen var även hårdare än vad man får nu för tiden.
Enligt mig har vi verkligen förbättrat oss genom att minska på fattigdomen som då har minskat på brottsligheten.
Om man jämför Sverige men andra fattigare länder så kan man se att brottsligheten är betydligt mindre i Sverige.

3.2 Sammanfattning

Sammanfattat så vet vi att straffen man fick på det sena 1800-talet var väldigt hårda och vi vet även att brottsligheten i Sverige var hög på grund av fattigdom. Motala hade blivit en sjö- och slapel stad under 1880-talet och det gjorde att de började tjäna pengar som fick folk att börja flytta in i staden.

4. Referenser

Om Johannes Persson

Frigivna straffarbetsfångar: Johannes Persson, f. 1833-10-28

Om Karlskrona Straffängelse

http://www.arkivdigital.se/sources/2614

Om Motala

http://www.ekinge.nu/motala/mothistoria/m60-80.htm

Om Brott i Sverige

http://www.brottsrummet.se/sv/44

Samuel Greus 8D
Södra Skolan

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder