Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Anders Gustavsson Ehn - Från Veta 1800

Författare
Sabina Sagle
År 8, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- Brott och straff
- 1800-talets Sverige

1.1 Inledning
1.2 Undersökning
1.3 Långholmen
1.4 Avslutningen
1.5 källa & Metod

1. Inledning

Anders Gustafsson Ehn växte upp i Veta med sina 4 syskon och sina två föräldrar, det var en stor sorg i familjen 1847-15-11 när deras syster Matilda gick bort bara några månader gammal, Anders familj var väldigt fattig så dom fick mat och pengar från staten, Anders föräldrara gifte sig innan Anders föddes han föddes 1840-09-09. 1855 flyttade Anders hemifrån till herrberga, det stog inget i papprena om han bara han var en lösdrivare alltså nästar som en lufare fast på gammalt språk. 1873-04-07 vart Anders arnisterad för stöld för tredje gången, han fick sju års fängelse, 1880-08-07 vart han frigiven och fick sedan flytta till Motala, han var där i några år sedan flyttade han till Nore.

1.1 Syfte och frågeställningar

Syftet med detta fördjupningsarbete är att ta reda på mer fakta om kriminaliteten I Veta år 1873.
Anledningen till att jag valde just detta år var att jag ville se hur många kriminella det fanns genom att det var på slutet av 1800-talet. Jag har också valt att fördjupa migom Anders Gusftasson Ehn, en brottsling. Under detta år var Sverige mycket fattigt, därför är jag intreserad av hur brottslingar behandlingar, vilka staff som utdelades, och hur livet i fängelset var.

För att uppnå syftet kommer följande frågeställningar att besvaras:
1. Hur levde Anders Gustafsson Ehn innan och under sitt staff?
2. Hur såg livet i fängelsätt ut ?
3. Vad fick fångarna för mat och kläder?
4. Vad begick anders för sbrott och vad blev staffet?

1.2 undersökning

Anders föddes 1840-09-09 och gar 4 andra syskon och en död lilla syster, hans lila syster föddes den 1897-23-07 och dog 1847-15-11 så hon vart bara några år.
Hans pappa hette Gustav karlsson ehn och var en torpare och en torpare är en slaks bode som äger en gård, hans mamma hette Anna Stina Nilsdotter ehn hon var inte direkt någon speciell I familjen.
Familjen var fattig under 1850-1856. 1855 flyttade Anders till herrberga .
1873-4-7 blev Anders dömd för stöld och fick sitta sju år för stöld och kom sedan ut.

1.3 Långholmen

Långholmen det var fängelsett där Anders satt sina sju år. På fängelsätt gick dom upp väldigt tidigt ta på sig sina gamla kläder och städa sina egena cellar, sedan fick dom gå och göra morgonbön, Dom fick också mortstionera, redan vid elva tiden fick dom sitt middagsmål som skulle räcka för dom hela dagne, dom gick upp klockan fem och gick och la sig klockan sju på kvällen, varje dag fortsatte så. Men vissa dagar fick dom lite bättre att dom gick uppp vid 6 och gick och la sitg vid sju fast då hade dom längre tid på sig att göra sina saker.

1.4 Avslutning

Sammanfattning

Det här arbetet har varit lite spänande genom att jag fick veta hur Anders hade det genom livet när han föddes sina svåra funkter i livet t.ex när hans lilla syster gick bort. När han flyttta hemifrån och allt sånt. Det var jätte kul när man fick söka i Lansarkivets datorer att få söka osv.. det här skulle jag vilja göra igen!

Jämförelse med idag?
Det är inte samma staff som det var förr i tiden, men det beror ju helt på om det är grov stöld eller ”lätt” stöld, vanlig stöld är böter eller upp till 2 års fängelse och grov stöld ger 6 månaders fängelse eller 6 års fängelse.

1.5 Källa & Metod

Veta AI=9 S273

Veta sjögård, ägor AI=10

Motala AI:49 sif. 1201
Husförhörslängd veta AI:8 287

Lansarkivet Vadstena.
Googel.

Ungabrottsoffer.se

Svårt/lätt?
Att ta reda på fakta var väl svårt och jobbigt framför allt genom att man var tvungen o blädra i stora böcker, men sen när man var klar med dte så var dte väl rätt lätt.

Bra/Dåligt?
Alltså faktan var väl bra, men jag vet inte riktigt om jag ska lita på allt som står genom att det var längre tillbaka i tiden.

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder