Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Släktforskning Värnamo Sverige 1800-talet

Författare
Elin och Ellen
År 8, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- Släktforskning
- 1800-talets Sverige

Innehållsförteckning

1. Inledning/syfte/frågeställningar
2. Källkritik
3. Sven Alfred Gustavsson
4. Värnamo 1800-tal
5. Sverige 1800-tal
6. Jämförelser och slutsatser
7. Referenser

Inledning/syfte/frågeställningar

Vi har varit I Vadstenas Landsarkiv och släktforskat om Elins släkt. Vi valde att forska lite mer om Sven Alfred Gustavsson. Vi tyckte att han var intressant och valde därför honom.

Vi försökte ta reda på:
- Hur bodde han?
- Familj och gård?
- Rik eller fattig?
- Dödsorsak?

Källkritik

Den mesta informationen är från Vadstena landsarkivs arkivmaterial. Vi tyckte att det var ganska svårt att läsa prästens handstil, Susanne och personalen på landsarkivet hjälpte till när det blev för svårt att se. Det var lite jobbigt och tog tid innan vi hittade vissa personer. Vi letade i husförhörslängderna om gården men det stod inte så jättemycket om vad de ägde så det var lite tråkigt, därför har vi inte så mycket information om det.

Övrig information sökte vi efter på internet. Till exempel om Sverige på 1800-talet. Vi tog med det för det är intressant att veta hur det var i det stora hela i Sverige under 1800-talet och hur det flesta människor hade det. Kvinnorna hade det svårt med jämnställdheten.

Sven Alfred Gustavsson

Sven Alfred Gustavsson föddes i Värnamo 8 september 1866. Han arbetade som bonde på sin gård, Hjelshammar Norrgård. Hans fru Johanna Maria Karlsdotter föddes 17 mars 1880 i Vrigsta. De fick två barn tillsammans. Anna Ragnhild Mariadotter föddes 1907 men dog av spädbarsdöd ett år senare. Deras andra dotter föddes på gården 1916, vid namn Alice Ingegerd Maj Axelia Gustavsson. Vi antar att de hade det bra ställt ekonomiskt eftersom husförhörslängden nämner både pigor och drängar. Alice fick i sin tur barn på sin sextonde födelsedag. Hon var tvungen att föda i Linköping på grund av att hon inte var gift och fick därefter lämna bort barnet, vid namn Hans Lennart Vilhelmsson. Han levde på barnhem i 5 år. Barn på den tiden som blev bortlämnade kallades oäktingar. Sven Alfred arbetade på gården hela sitt liv och dog 13 mars 1953 av Pyelitis Aerteriosclerosis Cerebri som på svenska betyder åderförkalkning i hjärnan. Han blev alltså 87 år, vilket var ovanligt på den tiden då standardlivslängden inte var speciellt hög. Varför då? Jo för att smittkoppor, kolera och tyfus återkom med vissa mellanrum under största delen av 1800talet.

Sven Alfred Gustavsson och Johanna Maria Karlsdotter 1899.

Värnamo 1800-tal

Värnamo ligger vid den historiskt betydelsefulla vägsträckningen Lagastigen,strax ovanför Lagans utlopp i sjön Vidöstern. Här sammanstrålade kommunikationsleder från olika håll. Platsen blev tidigt en viktig marknadsort, med bland annat en betydande handel med boskap. Värnamo är även idag ett handelscentrum med en väl utvecklad centrumhandel och flera köpcenter. Värnamo är historiskt en stark industriort som utvecklades på 1800-talet och har betydelse för ortens ställning inom handeln.

Från 1800-talets början växte en trähusbebyggelse fram längs vägarna mot Värnamo. På Klevalidens sluttning byggde man massa småhus under 1800-talets andra hälft. År 1862 fastställdes den första stadsplanen för den nya staden. År 1882 tillsattes en byggnadsnämnd. Byggnader med anknytning till järnvägssträckningarna samt fabrikslokaler placerades utanför och väster om det begränsade stadsplaneområdet. Det är början på uppbyggnaden av Värnamo och sedan har det fortsatt.

Sverige 1800tal

I början av 1800-talet skedde stora förändringar inom jordbruket. Innan var det utspritt men det slogs ihop i stora stycken. Gamla byar splittrades och folk flyttade in till städerna eller ut på landsbygden för att odla nya marker. Stad och land blev två olika världar, och två olika sätt att leva. Jordbruket fick ny teknik, blev effektivare och gav bättre skördar. Befolkningen ökade i Sverige kraftigt på grund av bättre skördar och mer mat. De negativa konsekvenserna med industrialismen var trångbeboddheten, stressen och den dåliga arbetsmiljön som gjorde folk sjuka.

Från mitten av 1800-talet och framåt byggdes mer järnvägar i Sverige och det utnyttjades inom järnhandeln, man var tvungen att transportera järnet med tåg eftersom det vägde så mycket. Sverige började industrialiseras i mitten av 1800-talet medans i andra länder i Europa och Storbritannien hade det pågått länge. Skördarna blev sämre under en tid och folk emigrerade till USA eftersom där fanns gott om mat och arbeten. Ungefär 1,3 miljoner människor emigrerade från framför allt Småland, Värmland och Öland.

Kvinnorna fick göra det tyngsta arbetet inom det industriella. Kvinnorna fick inte äga någonting och var tvungen att ha en man som bestämde över henne. Om hon inte hade någon man så var det någon annan man i släkten. Senare övergick industrin från hantverk till maskin- och fabrikstillverkning. Till exempel skomakaren som satt hemma i sitt kök och tillverkade skor till folk i byn. Istället började skorna göras i fabriker med maskiners hjälp.

Arbetare hade mycket låg levnadsstandard och det gjorde dem fattiga och sjuka. Under 1889 bildades Socialdemokraterna för att människorna hade så låga levnadsvillkor. Det har lett till att Sverige blivit ett demokratiskt land. Kvinnorna fick bättre jämställdhet och levnadsvillkor men fick inte rösträtt förrän 1919 i Sverige. Socialdemokraterna stod och står fortfarande upp för frihet, jämlikhet, solidaritet, och demokrati. På 1800talet fanns inte tillexempel pensioner, barnbidrag, eller studielån. Barnarbete var väldigt vanligt och Sverige var fullt med orättvisor. Socialdemokraterna tänkte att samhället behövde en förändring. De ville bidra till människors rätt, inte bara i Sverige, utan i resten av världen. I början på 1900talet kunde bara rika personer rösta, vilket gjorde det svårt för Socialdemokraterna att få fram sina ideér och förslag. Den första representanten i Riksdagen 1896 hette Hjalmar Branting.



Vi vill även nämna några kulturella arv och en person som lever kvar än idag. Carl Larsson föddes den 28e maj 1853 i Gamla Stan i Stockholm. Hans lärare uppmanade honom vid tretton års ålder att söka till Konstakademin. Där studerade han från 1869-1876. Året 1877 flyttade han till Paris där han levde i fattigdom och återvände besviket tillbaka efter två år. 1880 återvände han till Paris igen där han stannade i fem år. Han flyttade tillbaks till Sverige och vistades där i ett par år och målade. Han målade många fina konstverk som än idag är kända. Hans bilder kan hittas i till exempel almanackor, böcker och på vykort. Han dog den 22 januari 1919.


Jämförelser och slutsatser

Vi har kommit fram till att människor i Sverige levde under hårda förhållanden och att utvecklingen har kommit en bra bit framåt. Vi använder oss av maskiner i jordbruket, nästintill alla produkter tillverkas i fabriker och ofta utomlands, man använder sig av elektricitet dagligen. Man kom på att infektioner och virus sprids via huden och luften. Därför började läkare att tvätta händer och sjukdomar minskade. På senare tid har man upptäckt vaccinet, antibiotika och andra läkemedel. Kvinnor och mäns jämtälldhet är fortfarande inte helt rättvis även om den har förbättrats, såsom att kvinnan kan skilja sig och inte behöver en man och att en kvinna kan vara ledare till exempel. När man är 18 år får vem som helst rösta. Numera är det inte bara järn och varor som transporteras via tåg utan även människor som pendlar mellan olika städer. Det är mindre trångbebott, mindre stress i städerna och samhället har förbättrats. För bara 150 år sedan var Sverige ett extremt fattigt land som höll på att börja industralieras och idag har vi tagit ett stort steg i utvecklingen, vi är ett rikt och välmående land även om problem forfarande finns. Som till exempel hög arbetslöshet bland ungdomar. När Europa började byggas upp igen efter Andra världskriget gick Sveriges industri på högvarv och fick en ekonomisk rekordtillväxt. Under 1980talet sänktes den en bit då skatterna höjdes. Den dagliga lönen är ungefär 20 gånger högre än vad den var för 150 år sedan.

Referenser

Källor:

historia2.se
landsarkivet
socialdemokraterna.se
mimersbrunn.se
wikipedia.org
ekonomifakta.se
varnamo.se







Elin och Ellen

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder