Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Adolf Hitler

Författare
Rasmus Vilhelmsson - Johansson
9D, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

 

Adolf Hitler

 

 

 

 

 

 

 

 

Rasmus Vilhelmsson Johansson 9D 

Södra skolan              VT2015

 

 

 

 

 

 

 

Innehållsförtecknin

1 Inlednig

2 Undersökning

2.1 Barndom/Uppväxt

2.2 Hans skolgång

2.3 Adolf under första världskriget/Mellankrigstiden

2.4 Adolf som person

3 Avslutning

4 Källor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Inledning

Jag valt att skriva om en känd person från 1900- talet och den är personen är Adolf Hitler.

Jag valde honom för att jag undrar hur man kan vara så emot ett speciellt folkslag och varför han fick hatet mot judarna om det kan vara hans barndom eller om det kom under första världskriget.

1.1

Syftet med det här arbetsområde är att jag ska ta reda på om hur han var som person, hur hans barndom var, om han förändrades som person när han fick makten och hur han genomförde sin plan.

mina frågeställningar är:

#Hur hans barndom var?

#Hans skolgång om det påverkade hans åsikter?

#Adolf under första världskriget.

#Hur var han som person

2 Resultat

2.1 Barndom/Uppväxt

Adolf Hitler föddes 1889 i Brannau i Österrike och hans pappa hette Alois Hitler och hans mamma hette Klara Pölzl.

Klara som var en omtänksam person som jobbade som piga hos Alois men när Alois dåvarande maka dog i sjukdomen tuberkulos. Efter hennes död så blev Klara gravid med Alois och det blev Adolf.

Adolfs pappa var enligt Adolf själv alkholist men i andra forskningar tyder det inte att han var det men Adolf hade en sträng relation till sin far.

Alois förskte övertala Adolf att jobba inom staten men då sa Adolf att han ville bli konstnär. Då hade hans pappa blivit arg och sa att Adolf inte skulle bli konstnär under sitt liv.

Två år efter att Alois hade dött flyttade han till Wien och sökte in till en konstskola eftersom han ville bli konstnär men han kom aldrig in på konstskolan men han sa aldrig till sin mamma för han ville att hon trodde att han hade kommit på konstskolan. Han försökte försörja sig som konstnär i Wien men ingen ville köpa hans  konst.

När julen närmade sig dog hans mor och det gjorde Adolf väldigt ledsen och han reste tillbaka sörjde eftersom han stod henne nära. Nu hade han två motgångar på kort tid.

2.2 Hans skolgång

Hans skolgång var bra i dem unga åren då var han en av klassens bästa men när han kom upp i högre klasser gick det utför och i första klassen när man får betyg blev han underkänd i matte och naturalhistoria.

Adolf sökte ju in i en konstskola i Wien men kom inte in och det var för att dem tyckte att han inte någon bra fantasi och att han målade på fel sätt.

2.3 Första världskriget och mellankrigstiden

När första världskriget började anslöt sig Adolf till den tyska armén frivilligt till västfronten och han kämpade hela kriget utan att nå något speciellt högt inom millitären. Det han nådde var Greifeiter som är som vicekorpral.

Han blev skadad en gång och det var 1916 och det var av en artillerigranat.

När kriget slutade åkte Adolf till München och han och dem andra vid fronten kände sig illa behandlade för att dem att den tyska regeringen hade gett upp för lätt när kriget tog slut. 

År 1921 tog Adolf Hitler över Nationalsocialistiska tyska arbetspartiet och då var mindre än 60 medlemmar.

Men när han fick makten i Tyskalnd skickade han dem politiker som var emot honom till koncentrations läger.

2.4 Hur var han som person

Enligt folk som har beskrivit honom var han en artig, trevlig nästan blyg som person.

Albert Speer sade att första gången han träffade hitler var han som en hyptonitisör men andra gångar han har träffat Hitler var han grinig och Hitler gillade att gräla med folk men han har också träffat honom när han har varit lugn och trevlig person. 

3 Avslutning

Jag har tagit reda på fakta om Adolf Hitler och här kommer en kort sammanfattning:

Adolf är född 1889 i Brannau och hans far heter Alois och modern hette Klara. Modern var snäll och omtänksamm medans hans far var hård mot Adolf. Han sökte in till en konstskola i Wien men han kom inte in på den men han försökte ända bli konstnär men han lyckades ingen för ingen ville hans konst och det var där hans antisemitism startade. Han var bra i unga år i skolan men när han kom upp i högre klasser gick det sämre och sämre. Han testade att byta skola men det hjälpte inte. Han blev skadad en gång under första världskrigetoch det var av en artillerigranat. Efter första världskriget var han och dem andra i millitären arga för att dem tyckte att den tyska regeringen gett upp för lätt. Adolf och dem andra tyckte att dem kraven Tyskland fick när skrev på fredsavtalet. Några år efter det blev han partiledare för nazisterna och efter att han varit det några år blev han ledare för Tyskalnd och när han blev skickade han alla ledare för dem andra partierna till koncentrationsläger. Det fanns alltså koncerntrationsläger innan andra världskriget.

Jag tror att hans antisemitism kom när han bodde i Wien och inte blev antagen på konstskolan som sägs att det var judar som bestämde om dem kom in eller inte och sen kom i kontakt med fel folk som gjorde att han blev mer emot judarna och sen när deras egna läkare sa att han inte sett någon så ledsen som Adolf när hans mor dog påverkade med därför att han ville vara en stark person. Sen påverkade regeringen som blev till när fredsavtalet skrevs under efter första världskriget Adolfs syn på judar och sen när han fick makten såg han till att genomföra sin plan på ett smart sätt genom att göra det i små steg tills han försökte att utrota dem. Det var hemskt det han gjorde.

4 Källor

populärhistria.se

ne.se

sorummet.se

wikipedia.se

 

 

 

 

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder