Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Kragujevacmassakern

Författare
Emilia Novakovic
9D, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget


Kragujevacmassakern

Emilia Novakovic

Historia Södra skolan åk9

Vt 2015 Motala

Innehållsförteckning.

1. Inledning

2. Syfte och frågeställningar

 2.1 Hur var det i Serbien under andra världskriget?

 2.2 Vad var anledningen till massakern?

 2.3 Hur många offer dödades eller arresterades?

 2.4 Vad har det gjort för påverkan idag?

3. Avslutning

4. Källförteckning

 1.Inledning

Under andra världskriget togs livet av många människor, däribland fick civilbefolkningen betala ett stort pris. Det har skett många massakrer i olika hörn av världen. De mest kända är nog de mot judarna i Auschwitz. Jag har inte valt att skriva om just dom, utan en annan massakrer som utspelade sig i mitt hemland, i den staden där min pappa växte upp, Kragujevacmassakern. Kragujevac massakern är inte så känd i de svenska historieböckerna fastän det är en väldigt stor händelse som berört många. Just därför skulle jag vilja läsa mer om detta och lyfta fram den händelsen samt lära mig mer om mitt hemlands historia.

2.Syfte och frågeställningar

Syftet med min rapport är att jag ska få en inblick av hur det var för den lidande civilbefolkningen i Serbien under andra världskriget.

2.1 Hur var det i Serbien under andra världskriget?

2.2 Vad var anledningen till massakern?

2.3Hur många offer dödades och arresterades?

2.4 Vad har det gjort för påverkan idag?

2.1 Hur var det i Serbien under andra världskriget? 

1939 bröt andra världskriget ut, vi den tiden tyck te dåvarande kung Pavle att man frivilligt skulle gå med tyskarna å deras sida istället för att bli ockupereade av de. 1941 avsattes kungen och man bestämde då att Petar skulle bli myndig kung. istället för att ingå ett avtal med Tyskland ingick de i ett avtal med Sovjetunionen, detta till att Tyskland senare invaderade Serbien, dåvarande monarki Jugoslavien, den 6 april 1941. Efter tio dagars krig krossade Tyskland allt motstånd landet hade och tvingade de att ge upp, kung Petar flydde då till London där han sökte skydd.

Under ockuperingen skapades två motståndarkrafter, tjetniker och partisaner. När kriget äntligen tog slut och Tyskland kappitulerade tog partisanerna rörelsemakten och den 29 november 1945 förklarades den federala folkrepubliken Jugoslavien av Josip Broz Tito.

2.2 Vad var anledningen till massakern?

Den 6 april 1941 invaderades Jugoslavien av nazityskland. Samma år attackerade kommunistiska partisaner och rojalistiska tjetniker soldater av tyska Wehrmacht, många tyska soldater dödades och detta gjorde generalen Franz Böhme upprörd. Som hämnd för hans sårade och dödade soldater befallde han sina tyska soldater att för varje sårad tysk soldat skulle 50 civila serber dödas och för varje död tysk soldat skulle 100 civila serber dödas. 19 oktober invaderades Kragujevac av tyska trupper och cirka 5000 personer mellan 16-60år arresterades. Kragujevacmassakern ägde rum 20 och 21 oktober 1941, detta var alltså en hämndaktion för generalen Franz Böhme för att serbiska partisaner dödat och sårat hans tyska soldater. Under dessa dagar tros det ha mördats omkring 3000-5000 civila personer vi Kragujevac och omkringliggande områden, men vidare efterforskning har idag kommit fram till siffran 2796 personer och bland dom var cirka 300 elever och 18 lärare från stadens gymnasium i närheten.

2.3 Hur många offer dödades eller arresterades?

Tidigt på morgonen den 19 oktober invaderades Kragujevac av tyska trupper. Under denna tid gick de runt och arresterade folk i staden för att kunna hämnas de 10 dödade och 26 sårade tyska soldaterna. Folk togs från fält, skolor, kyrkor och arbetsplatser. Först arresterad4es männen och judarna samt några kommunister efter en lista. När de inte fick tillräckligt många personer för att fylla summan av 2300 personer började de att slumpvis arrestera folk från gatorna. Tidigt nästa morgon, cirka 5.00, blockerade man skolan och började avrättningen på en kulle i närheten, detta höll på till 15.00 på eftermiddagen och desamma upprepades dagen därpå. Under dessa dagar avrättades omkring 2800 personer, vilket egentligen var mer än vad denna hämnd krävde, cirka 300st personer av dessa var elever och 18st lärare från skolan. Varför tyskarna dödade fler än personer än beräknat är svårt att svara på men en teori är att under arresteringarna försökte grupper att fly, vissa lyckades och andra inte, och detta tycks ha lett till att fler tyska soldater dödats och sårats.
Detta gjorde generalen Franz Böhme ännu mer upprörd vilket i sin tur ledde till att han fortsatte beordra tyskarna att döda fler civila serber.

2.4 vad har det gjort för påverkan idag?

Till minne av alla offren som dödats har man sedan efter händelsen gjort en hel minnespark på den platsen där skottlossningen ägde rum, Sumarice. Parken är väldigt stor och har en yta på 352 hektar, där finns nu 10 monument  byggt på högar av avrättade. Varje monument har sin betydelse men alla är för att hedra alla de offren som avrättades 1941. till exempel finns det ett väldigt känt monument, "interrupted flight",  som är speciellt gjort för att hedra de elever och lärare från gymnasiet som avrättades. Inom parken finns även ett museeum med en utställning som har anknytning till händelsen, anledningen till museets avsaknad av förnster är för att symbolisera hopplösheten i de obeväpnade människorna som befann sig framför kulspruterören den dagen. Det finns även ett trettiotal kuber i parken som då ska representera trettio massgravar.Varje år firas numera den 21 oktober som en nationell helgdag. Då går alla skolor med elever och lärare till parken för att lägga kransar på "gravarna", denna dag firas alltså som en minnesdag för händelsen.


                       

                Minnesmuseeum vid Sumarice                                              Minnesmonument "interrupted flight" i Sumarice

Det har även gjorts ett flertal dikter, filmer och böcker om händelsen och den mest kända av dom är dikten "krvava bajka(den blodiga sagan)" av Desanka Maksimovic som främst var en hedring till gymnasieeleverna som avrättades. En annan känd poet är engelsmannen Richard Berengarten som skrev poesiboken "The blue Butterfly" baserat på hans upplevelse när han besökte minnesparken Sumarice och museeumet, titeln på hans bok valde han då en blå fjäril landat på hans hand utanför minnesmuseet.

3 Avslutning

Under andra världskriget gick Serbien igenom många svåra tider och man förlorade omkring 1-2 miljoner civila offer under hela perioden. Kragujevacmassakern är en av de händelser som har berört många och det kan man förstå med tanke på alla oskyldiga offer och främst skoleleverna från gymnasiet som avrättades. För att uppmärksamma och hedra denna händelse har man gjort mycket, bland annat en hel minnespark som jag inom en snar framtid planerar att besöka. Tyvärr kan man inte göra händelsen ogjord men jag tycker ändå att man har hedrat och uppmärksammat händelsen och alla offren på ett sätt i samband med minnesparken Sumarice och alla monument samt museets utställning. Med detta tror jag att man även vill påminna framtida generationer att krig inter är något bra och att det är något man bör hålla sig borta ifrån samt att man får betala ett stort pris som civil person i ett krig.

Mitt syfte med denna rapport var att uppmärksamma dig som läser detta om denna händelse. Jag hoppas att jag väckt ett intresse hos dig som läsare lika väl som denna händelse väckte mitt intresse när jag hörde talas om den, det som gjorde att jag ville fördjupa mig i den.

4. Källförteckning

 http://sr.wikipedia.org/wiki/Масакр_у_Крагујевцу

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Kragujevacmassakern

 http://sv.wikipedia.org/wiki/Serbiens_historia

 http://www.grundskoleboken.se/wiki/Partisaner,_ustasja_och_chetniks

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder