Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Livet som jude i Tyskland på Hitlers tid

Författare
Ancilla Nahimana
9D, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

 

Framsida:

Livet som jude i Tyskland på Hitlers tid.

Ancilla Nahimana 9D

Historia Södra skolan

Vt 2015 Motala

Innehållsförteckning:

1. Inledning

1.2 syfte och frågeställning

2. Källor och metod

3. Undersökning

3.1 När började hatet mot judarna?

3.2 Varför just dem?

3.3 Hur var livet som jude i Tyskland på Hitlers tid?

3.4 Judiska barn på den tiden?

4. Avslutning

5. Källor

5.1 Muntliga källor

 

1. Inledning: 

1.1 Syfte och frågeställning

År 1933 såg alla på Hitler som ett skämt men detta "skämtet" dödade över 50 miljoner människor. Det har nu gått ungefär 70 år sedan judarna behandlades som arbetskraft och inte människor. Jag valde att skriva om judarna och hur livet var för dem på Hitlers tid, då han tog över Tyskland och gjorde det till ett diktaturiskt land. Syftet med detta arbete var att jag skulle få kunskap om livet som jude i Tyskland mellan 1939- 1945. 

Frågor som jag ska besvara är följande:

* När började hatet mot judarna?

* Varför just dem?

* Hur var livet  som jude i Tyskland på Hitlers tid?

* Judiska barn på den tiden? 

2. Källor och metod:

För att hitta fakta för mitt arbete har jag gjort mycket litteratursökning och läst so boken. Jag tyckte att det var lite svårt att hitta riktigt bra fakta på nätet för jag visste inte om det var sant eller inte så jag fick söka på många sidor för att komma fram till dem rätta sidorna men annars så tyckte jag att faktan jag hitta var rätt så bra och sann. Jag försökte att undvik dåliga sidor på nätet typ som Wikipedia och några till för att det är inte alltid säkert att det som står där är sann fakta, det kan vara skriven av en person som inte kan så mycket om det och de ändrar innehållet på det jämt. Jag fick också mycket hjälp från historia prio 8 som är vår so bok och min so lärare. 

 

3. Undersökning: 

 

3.1 När började hatet mot judarna? 

Hatet mot judarna började långt innan andra världskriget,  snarare sagt 2-3000 år sedan. Redan vid antiken fanns hatet och i en del antika texter finns det påståenden som har levt vidare ända fram till vår tid. Påståenden som säger att judarna är fiender till alla andra människor och att alla icke- judar skall mördas av en riktig jude. Innan Hitler började ta över makten i Tyskland fanns det något som hette antisemitismen. Antisemitism var en lära mot judar och självaste namnet stod för det. Begreppet antisemitism skulle vara uttryck för judefientlighet.  Människor skulle ha fientliga attityder mot judar,  de skulle kränka dem och behandla dem väldigt illa. Anledningen till detta var dels för att judarna hade den underlägsna och icke önskvärda rasen. Nazisterna ansåg att judarna var under dem och betydde inte så mycket. Judarna sågs som en billig arbetskraft som bara fanns till för att utnyttjas och förstöras. Judar var aldrig människor i nazisternas ögon och de skulle de aldrig vara heller utan de var djur och djur betydde inget för dem. 

3.2 Varför just dem? 

Varför det var just judar som blev behandlande så illa och förföljda i så många år kan beror på mycket.  Judar var smarta, hade bra jobb och ett bra liv innan allt. Även om förföljelsen fanns så lyckades de alltid undvika det. Många fysiker, kemister och biologer som vann nobelpriset var judar. Det fanns också många bankirer, advokater, mäklare och läkare som var judar. Och detta störde väldigt många nazister, de kände sig hotade och trodde att judarnas mål var att härska över världen. Nazisterna sa också att judarna var de som betraktades skyldiga till allt ont som hände i världen då. De blev skyldiga till Jesu korsfästelse och död, till digerdöden och morden som begicks av alla nazister. Dem fick straffas och brännas på bål för nånting de inte hade gjort. Nazisterna såg på judar som ett slags besvär som inte borde ha funnits till bara för att de inte var av "den speciella rasen " och hade en annan religion som många människor avskydde. Många såg på dem som främmande och farliga element i nationen bara för att de var judar. De var smarta och vänliga och det skrämde väldigt många människor. 

3.3 Hur var livet som jude i Tyskland på Hitlers tid? 

 Med Nürnberglagarna år 1935 så blev förföljelsen av judarna mycket mer systematisk och mycket värre. De nya lagarna skulle inte tillåta judarna göra så mycket eller ha så mycket frihet. Ett exempel är att judarna utestängdes helt och hållet från statliga tjänster, de fick inte gå på vanliga skolor, judar och icke- judar fick inte nu längre gifta sig, de fick inte heller ha medborgarskap och mycket mer. Dessa lagar var bara början på judarnas så kallade utrensning. Innan andra världskrigets början år 1939 hade nazisterna börjat bygga upp koncentrationsläger runtom i Tyskland, Berlin, Polen och många andra länder i Europa. Dessa koncentationsläger fick de skicka politiker och kommunister som hade gjort fel, det var som ett slags fängelse för dem. Senare så blev dessa lägren  en boplats för juadrna i sex långa år. När de kom till lägren fick de arbeta som slavar eller dö. Det var de enda två valen de fick, att leva som slav eller dö genom att bli skjuten eller gasad ihjäl i gaskamrarna de hade där. Judarna hade ingen frihet alls, de levde i hunger och nöd hela tiden dom var där. I lägren fanns det också regler som löd att svårt sjuka eller gamla judar skulle skickas till gaskammaren direkt för nazisterna ansåg att det var helt värdelös för att de inte kunde andvända dem till något. Likadant gällande små barn och gravida för att de var slöa och kunde inte lyfta starka föremål så de var värdelösa och förtjänade att gasas ihjäl. Kvinnor och män fick inte vara på samma sida av lägret, de delades upp när de kom fram dit. För många judar så blev livet plågsamt och kort och för andra var det bara att kämpa och ha hopp om en ljusare framtid. 

3.4 Judiska barn på den tiden? 

De judiska barnen drabbades hårt under Hitlers tid.  De fick arbeta hårt vid en ung ålder och bli slagen om det bara gjorde ett enda fel. Barnen fick straffas för att de föddes till judiska föräldrar och i en judisk familj,  de fick inte gå på skolan och lära sig för de var judar, de fick inte heller umgås med tyska barn för det var olagligt. Det fick helt enkelt inte ha en barndom. Judiska barn som var handikappade eller inte "normala" alltså de som inte kunde höra eller se fick skickas till gaskammaren för att de var återigen värdelösa och behövde inte finnas till. Syskonen fick splittras eftersom killar och tjejer inte fick vara på samma sida och fick därmed aldrig mer träffa varandra igen. Nazisterna dödade över 1 miljon judiska barn som var i alla åldrar. 

4. Avslutning:

Detta arbetet har lärt mig mycket om andra världskriget som jag inte visste om. Jag har fått lära mig mycket om judarna på den tiden och hur de blev orättvist behandlade bara för att de var judar och tillhörde en annan "ras". Mina frågor handlade mycket om hur judarna hade det och hur de behandlades under andra världskriget och lite om varför det var så för dem. Vissa av svaren till frågorna varför det var just judarna och judiska barnen under andra världskriget chockade även mig, för jag kunde inte förstå hur nazisterna kunde ha så mycket hat inom sig till människor som inget ont gjorde mot dem.  Judarna var bara vanliga människor som försökte leva sitt liv med en tro som många andra människor men på något sätt så blev de skyldiga till allting ont i världen och fick straffas plågsamt för det. Anledningen till att judarna blev hatade och förföljda i så många år beror på många saker men jag tror att det största av allt var nog deras intelligens som gjorde att så många nazister störde sig på dem och därav skulle de skylla allt på judarna för att få sig själva se bättre och smartare ut. Än idag i vårt samhälle så finns det saker som efterliknar detta,  kanske inte så grovt men det finns. Ett exempel på detta är de barnen som blir mobbade på många skolor runtom i världen bara för att de får bra betyg och är bra elever som lyssnar på lektionerna och är delaktiga, de elever mobbas av en översittare som ser sig själv som den bästa och vill trycka ned alla som är då "nördar" och gör ett bättre arbete än översittaren själv.

Innan jag skrev detta arbetet så trodde jag att andra världskriget handlade om en liten man som försökte vara större än alla andra genom att mörda människor och att vara en diktatur men nu inser jag att jag hade helt fel.  Det handlade mer om revansch från nazisternas sida för förnedringen de fick från första världskriget och att de skulle ta tillbaks vad som var deras genom att döda och vara våldsamma. Nazisterna dödade över 6 miljoner oskyldiga judar som var sädbarn, unga pojkar och tjejer och ädre kvinnor och män.

 

 

5 Källor 

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/judeforfoljelserna-under-1930-talet/antisemitism ( senast inne 2015- 03- 23)

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/judeforfoljelserna-och-forintelse( senast inne 2015- 03- 25)

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/judeforfoljelserna-under-1930-talet ( senast inne 2015- 03- 27)

So boken: Historia Prio 8 (sida 193, s. 218- 222)  Författare Bengt Almgren, David Isaksson, Brendt Tallerud, Hans Thorbjörnsson. Utgivningsår 2012 ( senast läst 2015- 03- 27)

5.1 Muntliga källor:

Min so lärare: Susanne Johansson

 

 

 

 

 

 

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder