Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Judarnas liv under andra världskriget

Författare
Linn Frid
9D, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Judars liv under andra världskriget

 

 

 

 

 

 

 

 Av:

Linn Frid

Historia Södra skolan åk9

Vt. 2015 Motala  

 

 

 

Innehållsförteckning:

1. Inledning                                                                                                                                                                                                                                                                         2. Syfte                                                                                                                              

3. Frågor:                                                                                                                            

3.1. Hur många judar fanns det innan andra världskriget och hur levde dem?                              

3.2. Varför blev judar bestraffade på gatorna och vad kunde dem utsättas för?                           

3.3. Vart förflyttades judarna och vad utsattes de för där? Fanns det en skillnad mellan män, kvinnor och barn?                                                                                                                            

3.4. Ungefär hur många judar dog och hur blev det för dem som överlevde?                               

4. Avslutning                                                                                                                      

5. Källor                                                                                                                              

6. Foto framsidan                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Inledning:              

Det vart en stor försämring för judar i Tyskland under andra världskriget. I det här arbetet står det lite om hur själva förändringen blev och hur judar påverkades. Man får veta hur det var för judar innan och efter kriget och får veta orsaken till att judar fick det så eländigt. Vad det var judar utsattes för och skillnaden mellan män, kvinnor och barn.  Jag valde det här ämnet för att det är viktigt, det var väldigt många människor som dog och varför? Vad var Hitlers syfte med det? Judarnas liv blev en så stor förändring i Tyskland på den tiden. Men hur var egentligen förändringen?

 

2. Syfte:

Hur förändrades det Tyska samhället för judarna redan från början till slutet? 

 

3. Frågeställningr:

3.1 Judar innan andravärldskriget.

500 000 judar levde i Tyskland i tidiga 1930-talet. Judarna i Tyskland innan andra världskriget hade det bra. Det var dem som levde lyxigt och hade dem bästa yrkena. Ni kanske känner igen vissa namn som t.ex. Albert Einstein, Anne Frank och Bertolt Brecht, alla dem var judar och människor som fortsätter att leva kvar i historien.

3.2 Judar blev bestraffade på gatorna.

När Hitler kom till makten i Tyskland försvann demokratin fort och alla andra partier förbjöds. Diskriminering och brutal förföljelse av judarna inleddes omgående. Begränsningar och anti-judiska lagar infördes. Judarna kom att utsättas för allt mer brutala våldshandlingar. Judar utestängdes från arbetsmarknaden och deras företag beslagtogs och då försvann även möjligheten att kunna försörja sig. Syftet var att skapa ett judefritt Tyskland. November 1938 under kristallnatten förstörde tyskarna judiska affärer, apotek och massor synagogor, fler hundra judar dog den natten. Adam stjärnan vart judarnas märke och de var tvungna att ha det på sina kläder eller måla den på judiska byggnader så att tyskarna kunde skilja judarna ifrån andra.  Judarna skulle även lägga till Sara eller Israel i sina namn och judiska barn förflyttades till judiskaskolor för att separeras från de tyska barnen. På gatorna brukade tyskarna kasta saker och slå judar utan att dem gjort något. 

                                                                                                                                                  

3.3 Judarna förflyttades. Skillnad mellan män, kvinnor och barn.

Judar blev förflyttade till östra Europa i getton för att lättare kunna hålla koll på dem under tiden som kriget höll på för fullt. I getton var det så trångt och dem fick knappt någon mat så många dog av svält och sjukdomar. Efter gettot skickades judarna till koncentrationsläger (utrotningsläger) där dem kunde bli ihjäl gasade och vissa insatsgrupper fick uppdrag att skjuta kommunister, judar, krigsfångar och mentalsjuka i Baltikum och Sovjetunionen. Äldre män, kvinnor och barn blev gasade till döds direkt men friska män och kvinnor var en bra arbetskraft. Ibland kunde man göra ett undantag för de äldre eftersom dem kunde vara kunniga inom vissa arbeten. Män, kvinnor och barn blev separerade efter getton och familjemedlemmarna kanske aldrig fick se varandra igen.   

3.4  Judar som dog och överlevde.

Man har räknat ut att 5 eller upp till 6 miljoner judar mördades under förintelsen. Efter att nazisterna hade avrättads och judarna blev fria var dem tvungna att anpassa sig i det nya samhället. Många judar flyttade utomlands och några lever kvar än idag. Vissa berättar om sina liv under andra värdskirget för att ge oss kunskap och förståelse om hur det var och så att det inte händer igen. Så många människor som dog i onödan men dem lever ändå kvar i historien.

4. Avslutning:

Att leva som jude var ett hemskt liv då. Män, kvinnor och barn behandlades olika och man separerades från sina familjer. Från att bo i en stad, till att bo i getto och sen sluta med att hamna i ett koncentrationsläger eller i bästa fall som en hårt arbetande slav. Det blev bara värre och värre för judarna men det blev en vändpunkt och judarna blev fria.  Jag kom fram till att det var det värsta sättet en ledare kunde ha utnyttjat sin makt i landet och att det var en lärdom, en varning om vad som kan hända utifall fel personer styr, man kan lätt bli lurad. 

 

5. Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen#Andra_som_d.C3.B6dades_av_nazisterna

http://sv.wikipedia.org/wiki/Judendomens_historia#F.C3.B6rintelsen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Koncentrationsl%C3%A4ger_i_Nazityskland                                         

6. Foto framsida: http://www.orsa.se/default.asp?PageID=1248                                         

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats
Välj ålder