Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Adolf Hitler

Författare
Ludwig Eriksson
9D, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

 

 

 

 

 

 

 

Adolf Hitler

 

 

 

 

Ludwig Eriksson

                               Historia Södra Skolan

Vt 2015 Motala

 

 

 

1.Inledning

Jag har valt att skriva om Adolf Hitler för att jag vill veta vad han hade emot Judarna. Hur han kunde få ett såt hat emot Judendomen. Började det i hans barndom eller fick han sitt hat senare i livet? Det är det jag vill ta reda på. Jag vill även ta reda på hur han kom till sin makt.

1.1

Syftet med mitt arbete är att ta reda på hans barndom, hans skolgång, hur han fick sin makt och hur han genomförde sin plan.

Det frågeställningar som jag har valt är:

# Hur var Hitlers barndom/uppväxt?

# Hur var Hitlers skolgång?

# Hur gick det med konstskolan som Hitler ville in på?

# Vad hade spelade Hitler för roll i Första Världskriget?

# Hur fick han sitt hat emot Judar?

# Hur fick han sin makt?

# Hur genomförde han sin plan?

2 Resultat

2.1 Barndom/Uppväxt

Adolf Hitler föddes år 1889 den 20:de April. han föddes i Brannau. Hans mor hette Klara Pölzl och hans far hette Alois Hitler.

Adolf påstår att hans far var alkoholist. Det finns dock inga bevis för att han var det och det finns även inga mer vittnen än Adolf som påstår det. Det var Adolfs mor som höll ihop familjen. Hennes känslomässiga band med Adolf var mycket starka. Hon beskydade alltid honom från fadern.

Det sägs att Adolf Bara älskade en person i sitt liv och det var hans mor.

Adolf Hitler gillade att leka med indianer och cowboys som barn, han lekte jämt med sina jämnåriga vänner. Han var aldrig själv och han var heller inte mobbad. Det finns inget som tyder på att han blev mobbad eller var själv under sin barndom utan han var ofta med sina vänner.

Han tog gärna på sig ledar rollen och ville bestämma. Redan som mycket ung ville han bestämma.

2.2 Skolgång

Hitler var väldigt duktig i småskolan. Han var väldigt begåvad. När han sedan skickades till Real Skolan så gick det dock sämre. Han fick betyget "tillfredställande" i tre ämnen.

Han fick underkänt i mattematik och och naturalhistoria. Han blev precis godkänd i Historia, Historia var hans favorit ämne i Skolan. Adolf började nu istället drömma om att bli konstnär.

2.3 Konstskolan

År 1907 så flyttade Hitler till Wien och sökte in på Konstakademin. Hans teckningsprov ansågs inte vara tillräckligt talangfullt.Fram till 1913 så livnärde sig Hitler som målare i Wien. Under den tiden så kom han i kontakt med nationalismen och antisemitismen.

2.4 Hitler under Första Världskriget

När Första världskriget bröt ut år 1914 så gick Hitler frivilligt med i den tyska armén trots att han kom från Österrike. Hitler stred vid Västfronten. Hitler fick 5 utmärkelser under kriget. År 1916 så blev Hitler svårt skadad av en gasgranat. Efter kriget så ansåg Hitler att Regeringen hade svikit sina soldater. 

2.5 Hans hat för Judar

När Hitler var i Wien så kom han i kontakt med antisemitismen och nationalismen. År 1913 så lämnade Hitler Wien som övertygad nationalist och antisemitist. han flyttade då till München för att slippa Österikisk militärtjänst. Han fortsatte sitt liv där som konstnär.

Hans hat utvecklades även efter Första Världskriget. Han skyllde den Tyska förlusten på Judarna. Hitlers sägs bara ha älskat två saker i livet. De sakerna var sin mor och det "Tredje Riket" (Tyskland). Judarna blev beskyllda för Tysklands förlust och Tysklands dåliga ekonomi efter kriget. Judarna sägs ha skapat inflationen som var i Tyskland efter Första Världskriget. Det sägs ha tagit alla pengar själva, vilket inte var sant. Tyskarna hade det så svårt så att de ville ha någon att skylla på. 

Efter Första världskriget så ansåg Hitler att Judarna inte hade bidraget något i kriget. Detta var dock inte sant för att många Judar stred på Tysklands sida. 

2.6 Hur Hitler fick sin makt

År 1929 så hände det något i New York, Wall Street. Det skedde en börskrasch som drabbade hela världen. Alla ville sälja sina aktier men ingen ville köpa. Krisen med ekonomin spred sig över hela världen. Eftersom ingen hade pengar så att de kunde köpa varor så var fabriker tvungna att avskeda många anställda. Då blev det ännu mer folk som inte kunde köpa varor. Väldigt många var arbetslösa. Antalet arbetslösa steg upp till 40%. Hitler var smart och utnyttjade detta tillfälle. Han och hans anhängare i det Tyska Nazistpartiet lovade de desperata Tyskarna att de skulle ordna jobb ifall folket röstade på dem. Eftersom Tyskarna var väldigt desperata så gjorde dem det eftersom att allt lät så bra. Hitlers parti steg väldigt mycket i popularitet. 

Andra partier gav även stöd till Hitlers parti. Hitler var en bra talare och han fick folket att lyssna på han. Han lovade väldigt mycket saker. Han hatade kommunister och Judar väldigt mycket. Hitler hade många vänner med Judisk bakgrund i sin ungdom. Så det förvånade många att han blev ledare för ett anti-semistiskt parti. 

2.7 Hur Hitler genomförde sin plan

Hitler ville utrota alla Judar. Det var en väldigt hemsk plan. I början så blev Judarna utfrysta ifrån samhället. De förlorade de mesta av sina mänskliga rättigheter. De skickades till ghetton i utkanterna av städer där de fick leva fattigt tillsammans. Judarna blev förföljda och alla deras butiker blev förstörda. De förlorade allt de hade i stort sett. När Andra världskriget satte i gång så började man att bygga arbetsläger och koncentrationsläger. Tyskland utkämpade två krig kan man säga. Ett mot de allierade och ett mot Judarna. 

Inga andra länder märkte vad som pågick med Judarna eftersom att de hade fullt upp med ett världskrig. Först efter kriget så märkte omvärlden vad Nazisterna hade gjort. Det var förfärligt. 5-6 miljoner Judar uppskattas ha dödats under Förintelsen. Om man räknar med alla som dödades, romer,handikappade Jehovas vittnen och andra religiösa motståndare så uppskattas siffran vara runt 11-17 miljoner. Det är ingen som vet exakt hur många som dog men det var iallafall fruktansvärt många människor. 

3. Avslutning

Hitler var som sagt inte född till Nazist och han har inte blivit uppmuntrad till det under sin uppväxt heller. Det var i hans unga vuxa ålder som något gick lite galet. Han kom i kontakt med fel människor och han som många andra Tyskar hade det svårt och ville ha en bra ursäkt till allt elände. Hitler var perfekt man för det Nazistiska partiet. han kunde prata väl och övertala människor för hans vinning. han lovade mycket för att vinna röster. Han var smart på så sätt, han var dock smart på fel sätt. Hans hat fick han att göra fruktansvärda saker.

Saker som vi kommer att komma ihåg i många år efter det hände. Hitsorien om Hitler kommer alltid att berättas och ville han nu uppnå att hans namn skulle bli känt så har han ju lyckats. Der är dock en väldig tur att hans plan inte genomfördes fullt ut så som han ville. Då skulle alla Judar vara utrotade och hela Europa skulle vara "rasrent". Tänk hur världen hade varit ifall Hitler hade dött vid Västfronten av den där gasgranaten. Då hade det här troligtvis aldrig hänt. 

4. Källförtecning

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/adolf-hitler

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen

http://www.so-rummet.se/kategorier/adolf-hitler

Historia bok

http://www.finanshistoria.n.nu/stora-depressionen-1929

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats
Välj ålder