Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Winston Churchill

Författare
Alex Åhman
9A, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Winston Churchill

                       
    

 

Innehållsförteckning 

Inledning....1

Syfte....1.1

Frågeställningar....1.2

Undersökning....2

Winston Churchills barndom och utbildning....2.1

Familj....2.2

Winstons politiska involvering....2.3

Involvering i andra världskriget....2.4

Avslutning....3

Källor....4

1. Inledning

1.1 Vem var egentligen Sir Winston Leonard Spencer Churchill och vad gjorde han och hur viktig var han?

Många kände igen honom med en cigarr, sitt V-tecken och sin hatt.

1.2 Frågeställningar:

- Hur var hans barndom och vad hade han för utbildning?

- Familj

- Winstons politiska involvering. (Premiärminister)

- Involvering i Andra Världskriget.

 

2. Undersökning

 

 2.1 - Winston Churchills barndom och utbildning

Han föddes den 30 november år 1874. Sir Winston Leonard Spencer Churchill som är hans fullständiga namn var släkt med lady Diana Spencer, prinsessan av Wales. Han föddes på Blenheim Palace, i staden Woodstock, Oxfordshire. Winston blev skickad till en internatskola som hette St. George's i Ascot redan som åtta-åring. Han blev kallad "A very naughty boy" (en mycket stygg pojke) av lärarna. Han var upprorisk och självständig som barn och blev hotad med stryk av en pedagog för sin uppkäftighet.

Winston ville hem och skrev brev till sin mamma som han var väldigt fäst vid. I breven skrev han att han ville att hans mor kom o hälsade på och att hans far skulle ge han tillstånd att komma hem igen. Men han hade inte en lika bra relation till sin fader som till sin mor.

Som 14 år gammal antogs Winston till en privitskola där bara pojkar gick. Den heter Harrow School. Han gjorde bra ifrån sig i de ämnena som han gillade, till exempel historia men mindre bra i andra ämnen. Skolan skickade ett brev till hans föräldrar att använde frasen "Irregularity in every way" som kan översättas till "oordentlighet i varje avseende".

2.2 - Familj

Han var del av en adelsfamilj och han och hela sin familj var väldigt kända i Storbritannien. Winstons pappa hette Lord Randolph Churchill och han var en stor politiker och var finansminister ett tag i Storbritannien. Hans mamma hette Jeantte Jerome Churchill, hon föddes år 1854 i USA, Brooklyn. Hennes pappa ägde New York Times och var en rik man. Dem två fick två söner tillsammans. Winston och brodern John.

Tillsammans med sin fru Clementime Churchill fick de 5 barn, Diana, Randolph, Sarah, Marigold och Mary.

2.3 - Winstons politiska involvering

Han var en politiker och officer. I första världskriget deltog han som officer och krigskorrespondent. Sedan var han ledamot i underhuset i 22 år, 1900-1922 och arbetade även med de Liberala partiet, 1904-1922. Därefter arbetade han ihop med de Konservativa partiet i 40 år, 1924-1964. Under denna tid hann Winston med mycket. Några exempel är handelsminister, krigsminister och inrikesminister.

Winston var väldiga bra på att tala och att hålla tal. Ett av de kända citaten som han har uttalat lyder "Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning".

Han vann även Nobelpriset i litteratur 1953.

2.4 - Involvering i andra världskriget

Han var ledare för Storbritannien i andra världskriget. Han hjälpte alla hålla sitt mod uppe och att orka med kriget. Han styrde landet genom kriget ifrån ett skyddsrum under Downing Street. Han sa i ett tal att han inte kunde lova landet mer än "blod och arbete, tårar och svett". Han förberedde även sina landsmän att Hitler och Tyskland inom kort skulle försöka att invadera Storbritannien. Det engelska flygvapnet Royal Air Force lyckades parera Tysklands anfall och räddade många. I ett ytterligare känt uttalande konstaterade Churchill att aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket. Han syftade på de hjältemodiga brittiska stridspiloterna.

Efter tyskarnas anfall mot Sovjetunionen allierade sig Churchill även med Stalin och sedan tidigare med Roosevelt.

Efter fleråriga strider i Nordafrika och den berömda brittisk-amerikansk ledda landinvasionen i Normandie 1944 började kriget definitivt tippa över till de allierades fördel.

3. Avslutning

Det finns mycket att säga och skriva om Winston Churchill. Ett skarpt intellekt, en åsiktsmaskin och med många ledaregenskaper gjorde att han skaffade sig båda många anhängare och kritiker. Han blev mycket framgångsrik och var envis och bestämd och detta hjälpte honom mycket.

Han hade en matriellt bra barndom men känlsomässigt var den splittrad.

4. Källor

Jag har använt mig av källan Wikipedia(1) och Historiesajten.se(2).

Adress 1: http://sv.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill

Addres 2:http://ww2.historiesajten.se/visainfoww.asp?id=9

Skrivet av Alex Åhman. (9A) (2015-04-04)

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats
Välj ålder