Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Adolf hitler

Författare
Emma Yngve
9A, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

ADOLF HITLER!

Syfte: Jag valde att arbeta om Adolf Hitlet pågrund av att jag vill veta lite mer om han. Han var inte dirket den snällaste personen men han verkar som en intressant person. Och jag ville veta vad som fick honom att göra så som han gjorde.

Frågeställningar:

* När föddes hitler och vart kom han från?

* Vilka var hans släkt/familj?

* Hur var hans barndom?

* Vad hade Hitler för parti?

* Hur blev hitler diktator?

* Hur blev det när Hitler kom till makten?

* Vad var det som samandrev honom till detta?

* Personer som varit vid hans sida?

Innehåll: Detta arbete handlor om Hitler, hur han växte upp, hur han kom till makten, vad som hänt innan osv. Det handlar om hur hans barndom var, att den inte var den perfekta, vad som drev honom till att göra som han gjorde och hur han kom till makten.

När föddes Hitler och var? År 1889 den 20 april klockan halv sju på kvällen så föddes Adolh Hitler. Han föddes i ett litet världshus i Österrike och i en stad vid namnet Braunau. I det lilla världshuset som han föddes i heter Gasthof zum pommer. Och staden var fattig och dem tycks säga att tiden stog stilla för det var en väldigt utråkande stad. Det var också väldigt vanligt att man blev ingift och det menas med att man gifter sig med någon i sin släkt.

Hitlers släkt och familj: Adolfs farmor hette Anna Schicklgrober och hon var en bondeflicka. Hon blev mamma till Adolfs pappa och två bröder till. Adolfs pappa heter Alois och man vet inte riktigt säkert vem som är pappan till honom. Men dem hade sina aningar om vem det kunde va och det verkade som att Alois pappa var en jude. Alois gick en utbildning så att han skulle bli skomakare, han gick klart den och fick den men han jobbade aldrig som det för vid 18 års åldern blev han anställd som gränspolis. Men efter yttligare sex år så tyckte dem att Alois hade ökat sina kunskaper och höjt gradern lite så det sluta med att han blev tulltjänsteman. Alois har gift sig tre gånger. Anna var hans första och hon var väldigt klen och sjuklig så dem fick inga barn tillsammans. Sedans han andra fru träffade han medans han var gift med Anna. Men Alois och Franziska som hon hette fick en son tillsammans och dem gifte sig när Anna dog. Där fick dem även en dotter tillsammans vid namnet Angela. Klara som var Alois släkting hjälpte till väldigt mycket när Franziska blev svårt sjuk. Under tiden hon var det blev Klara gravid med Alois och när Franziska dog så gifte sig Alois för tredje och sista gången. Klara och han fick sex barn tillsammans. Hon förlorade tre av dem barnen hon hade födit då på bara 5 veckor. Men efter två år så föddes Adolf sedan även en son som fick mässlingen. Sedan deras sista barn vart deras dotter som fick heta Paula och hon hade kvar sitt liv längre än Adolf. Alois var en väldigt sträng fa. Han visade aldrig någon ömhet och var väldigt kall av sig. Han var även väldigt våldsam mot familjen och piska dem ganska ofta. Och deras mamma Klara då kunde inget göra för då vart hon ju minst lika piskad som dem. Alois ropade aldrig vanligt på Adolf utan han bussvislade som till en hund och dem fick absolut inte säga hans riktiga namn utan barnen skulle säga " Herr fader" och Klara skulle säga "Onkel Alois". Alois drack inte jätte ofta men när han vell gjorde det så vart det ute på en bar och det var alltid Adolf som fick hämta honom och det var alltid lika pinsamt för honom. 

Adolfs barndom: Ja, man kan ju börja med att säga att den inte var den bästa pågrund av hans far, men som tur var hade han sin mamma som älskade han något enromt och ville hans bästa hela tiden. Familjen flyttade mycket när Adolf var liten, så han bytte skola väldigt ofta. Adolf har även försökt rymma och en gång så tog han och hans kompisar en flotte och åkte iväg med. Dock lyckades dem inte komma så långt och när Alois fick tag på Adolf så fick han så mycket stryk att han var nära till döden. Även deras moster som var psykist sjuk bodde med dem och det sägs att detta har kunnat skadat Adolf med. Adolf har gått i fem olika skolor under 15 års tid. Adolf fick två års utbildning av katolska munkar, då han efter sa att han ville bli munk när han blev stor. Alois ville att Adolf skulle bli ädelsman men Adolf ville bli en konstnär. Och Adolf hade bestämt sig för det här, och han skulle bevisa hans vilja och en hel värld skulle få se den. Han insåg om man inte gick på läroverket kunde man inte bli ädelsman, så han sänkte betygen och skickades istället till en stattig skola. Men det tog bara en kort tid tills han slutade utan en examen. Adolf hatade alla lärare utom historia läraren som gjorde att han blev mer och mer intresserad av ämnet och det blev till hans favorit ämne. Adolf har varit en väldigt allvarlig person enda sen han var liten och det var sällan man så han skratta. Han var även en blek och mager person där ögonen glänste på honom. Första sorgen han fick uppleva var när han var 13 år gamal då hans far avled. Vid 16 års ålder fick Adolf en lungsjukdom och han säger att den räddade han från att bli ädelman. Han gick sedan ut skolan med dåliga betyg, men det firade Adolf ändå för han hade ju ändå slutat skolan och han drack sig väldigt berusad och sedan dess lovade han sig själv att aldrig mer dricka alkohol vilket han höll bra. Människor trodde att Adolf inte var intresseras av kvinnor men dem hade så fel. Hitler var bara väldigt blyg mot dem och han var förälskad i samma person i flera år. Adolf tyckte inte heller att alla var lika mycket värda. Utan dem från Ungern, Sovjetunionen, Tjeckien, Slovakien, negrar och judar var inte värda någonting, men dem som var det var Tyskarna, Österrike osv. När Adolf var 17 år tiggde han pengar av sin mor så han kunde flytta till Wien, vilket han gjorde. Och vid 19 års åldern avled hans mamma i bröstcancer och eftersom dem var så nära så tog det väldigt hårt på honom.

Adols parti: Han bildade ett eget parti för att prova sina krafter på lite mera människor. Det kom flera tusen och lyssnade på honom. Det vart mycket liv i salen och vissa apploderade åt honom medans dem andra protesterade. Partiet hette Nationalsocialistiska tyskarna arbetspartiet ( NSDAP )Men dem kalla det för nazistpartiet och dem som var delaktiga kallades för nazister. 1920 fick dem en egen symbol och den såg ut som: Fanan skulle vara röd, och ha en vit cirkel i mitten och i cirkeln skulle det vara ett svart hartkors. Men detta vart ett problem till slut så Adolf hamnade i fängelse, men fick komma ut tidigare om han höll sig till reglerna. Reglerna var ungefär att han skulle hålla sig borta från partiet och inte fixa några flera möten om det. Men han gav inte upp så lätt utan han skrev en bok istället och den såldes till 6 miljoner tyskar. Dock var det bara få som läste den för det var sega 400 sidor i den.

Hur blev hitler dikator? Adolf har för länge sedan varit sugen på att bli tyskarnas diktator och det blev han genom våld,terror,lögner och mord. Men Adolf kämpade dit och såhär gjorde han: Han samarbetade med ett parti som hette tysknationella och varför demgjorde det var för att få så många att gilla deras parti och nästan " sno" deras röster för att sedan vinna omröstningen. Afolh hade en plan och det var att kräva av riksdagen att han skulle ensam styra lagarna i fyra år. Men han hade för några röster först så han behövde skaffa mer då han måste ha två tredjedelars marojotet. Då hade ju han lurat Hindenburg att skriva på ett kontrakt som han använde sig av för att han hade ju rätt att arestera dem om han ville det. Och när alla hans motståndare satt i fängelse var han och hans parti ensammna i riksdagen. Och det var ju nazisterna som vann och dem nästan hoppade av glädje.

När Hitler kom till makten: När Hitler kommer till makten och har nått sitt mål i livet och allt känns bra,det är då det händer, det finns ingen ordning i landet längre och inga lagar. "Armen" kunde slå ner,mörda och göra vad dem ville med vem dem ville. Ingen vågade anmäla för man visste att det inte slutade bra. Domaren vågade inte döma någon i SA. Det var även nudet med judarna hände.Hitler hade förbjudit judarna att arbeta inom stattlig verk. Och Hitlers stormtruppar hade rätt att bryta sig in i deras hem och butiker för att ta allt dem har,misshandla dem och även döda dem och det var exakt vad dem gjorde. Även i april år 1933 förbjöd Hitler att ingen tyskmedborgare ska handla i en judes butik.

Vad var det som samandrev honom till detta? Han hade ett stort hat i kroppen och det sägs säga att han ville ha hämd för sin egna hemska barndom och sin fattiga tid genom åren. Man kan säga att han spelade olika roller. Exempel: Han visade sig aldrig gosa med sin hund, han visade aldrig tveksamhet,omtänksamhet osv. Han visade bara stolthet,makt osv. Inte ens dem som alltid var med såg honom svag.

Personer som varit vid hans sida: Personerna som varit med i många år vid hans sida är Göring,Hess,Goebbels och speer. Men han släppte aldrig in dem. Han litade absolut inte på någon person och tårarna visade han aldrig när dem var med.

Min åsikt: Jag tyckte inte att det var rätt det han gjorde men jag tror att han blev som han blev pågrund av hans barndom, den var inte den lättaste. Jag tyckte det var synd om honom. Men han hade ingen rätt att göra så mot judarna och det spelar ingen roll hur tuff hans barndom var, ingen annan ska behövas straffas för det.

Källor: boken: Adolf Hitler del 1

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats
Välj ålder