Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Hitler

Författare
Julia Larsson
9A, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Hitler

 

 

 

 

Julia Larsson

Historia Södra Skolan

Vt 2015 Motala

 

 

 

 

 

Innehållsförteckning:

1. Inledning......

2. Undersökning......

- Hitler och nazismen

- Kriget

- Judar

- Barndom

- Mein Kampf

3. Avslutning.....

- Källor

- Mina åsikter

 

 

 

 

Inledning:

Den här texten handlar om Hitler, för jag tycker att det verkar intressant att forska och ta reda på hur han levde och tyckte. Hitler är både en snäll och elak person enligt många läsare. Syftet med det här arbetet är att undersöka och ta reda på hur Hitler levde och vad han var för person. Jag blev intresserad och ville veta mer om honom när jag läste i läroboken. Min fakta har jag hittat på nätet och i läroboken.

Mina frågeställningar i detta arbete är:

Hur var Hitlers barndom?

När föddes Hitler?

Hur var Hitler som person (snäll,elak)?

Vilka var Hitlers föräldrar?

Vad har Hitler för syn på judarna?

Vad gjorde Hitler med judarna?

Vem var Hitler?

Hur såg Hitler ut?

Hade Hitler någon på sin sida?

Bråkade Hitler mycket?

Varför blev han den han var?

Varför kriga de?

Vad var andras syn på Hitler?

Hur såg tyskarna på Hitler och nazismen?

 

 

Undersökning:

Adolf Hitler föddes den 20 april, 1889 i Österrike. Han bodde tillsammans med hans mamma, pappa och sin syster när han växte upp. Hitler hade fler syskon men de dog när de var små. Adolfs mamma fösökte se till så att han mådde bra, men Hitlers pappa var stäng och i vissa tillfällen gav han honom stryk.

Hitler var mycket lik Napoleon. De anses vara normallängd båda två. Hitler var ungefär 175cm och vägde runt 70kg. Han hade riktigt klara blå ögon som framträde hans utseende. Hitler hade en liten mustasch och han hade oftast på sig en svart hatt.

Hitlers mamma hette Klara och var 29 år. Hon anses vara tyst och mycket omtänksam. Hitlers pappa hette Alois Hitler och han var en tulltjänsteman. Adolf Hitler har fått sitt namn efter sin far. Dock är man inte riktigt säker på om Alois var far till Adolf Hitler eftersom att Alois bara hade en testikel och inte kunde få barn.

Hitler blev sämre och sämre i skolan vilket ledde till att han hoppade av skolan vid 16 års ålder. Hitler var intresserad av ett ämne lite extra mycket i skolan och det var historia. Han gillade politik. När Adolf Hitler var 18 år flyttade han till Wien. Han ville plugga arkitektur men han klarade inte intagningsprovet till konstakademin. Hitlers målningar ansågs vara för gammalmodiga.

Efter några år hade pengarna tagit slut som han hade ärvt efter hans föräldrars död. Hitler överlevde genom att sälja egentillverkade vykort och tavlor. Det allra mesta sålde han till Judar.

När Hitler bodde i Wien ville han starta ett eget partieftersom att han inte gillade socialdemokraterna. Hitler var själv en samhällshatare och nu ville han lägga skulden på andra. Hitler ansåg nu att det var Judarna som ställde till med allt det dåliga som hände i samhället. Hitler började lära sig mer om judarna och han lade all skuld på dem. När andra partier började sprida Hitlers åsikter blev han riktigt nöjd.

När första världskriget började år 1914 gick Hitler över till västfronten där han blev soldat. Under kriget låg han på sjukhus efter att han blivit skadad. När Hitler kunde komma tillbaka efter skadorna var kriget redan slut. När det hade gått en tid efter första världskriget hade Hitler skapat en kontakt med ett tyskt parti. År 1920 namnsättes det till Nationalsocialistiska arbetarpartiet (NSDAP). Det började kallas för nazistpartiet och Hitler blev deras ordförande.

Hitler var en trevlig och vänlig person och han älskade hundar. Själv ägde han en stor schäffer. Vissa stunder var Hitler en grälsjuk person och kunde då bli mycket elak. Hitler var kär i hans systerdotter men hon tog självmord en dag i september 1931 efter att ha grälar med Hitler. Från 1941 gjorde inte Hitler så många offentliga framträdanden. Han hade psykisk ohälsa och kromiska magproblem, så han åt enbart vegetarisk kost.

Hitler bodde i Obersalzberg sydöst om München där hans bostad bombades 25 april 1945.

Hitler hade ett hemligt förhållande med en kvinna som hette Eva Braun, det var henne han gifte sig med. Hitler hade skrivit ett testamente där det stod att Carl Dönitz skulle bli Tysklands statsöverhuvud efter honom. I testamentet talade Hitler illa om judar och det tyska folket som inte hade offrat sig tillräckligt för att vinna kriget.

Hitler visste att han inte var omtyckt  av alla, men han ville inte bli tillfångatagen levande eller att han skulle bli skenad. Exempelvis hängd. Sedan bestämmde sig Hitler för att ta självmord den 30 april 1945 i Berlin. Hitlers självmord är oklart hur det gick till. En del tror att han tog gift och sköt sig själv med en pistol, medan andra tror att han inte tog något gift innan han sköt sig. Eva Braun tog även hon sitt liv samtidigt som Hitler. Deras kroppar bränndes kort därefter.

Hitler har även skrivit en bok som heter Mein Kampf (Min Kamp). Han skrev den under tiden han satt i fängelse. Hitler hamnade i fängelse på grund av att han försökte komma till makten med hjälp av ölkällarkuppen. Hitler lyckades inte och blev då gripen av polisen.

Hitler bestämmde sig för att berätta att en ny regering skulle bildas i Tyskland, och Hitler själv skulle vara ledaren. DEt var ingen som vågade protestera så Hitler tog med sig sina medmänniskor och tog över staden. Den Beyerska regeringen öppnade eld mot Hitler och han försökte fly. Till slut greps Hitler och dömdes till fängelse i fem år. Det var under den tiden han skrev sin bok. 

I boken skriver och berättar han om sitt liv. Hitler skrev även om en världsåskådning som är grundad på nationalism och antisemitism.

Efter kriget bildade Tyskland olika kamporganisationer och den största organisationen kallades stallhem (stål hjälm). Målet var att återupprätta kejsaren och krossa demokratin. Adolf Hitler var en ledare för Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet vilket är nazisterna.

I november 1918 övertalades kejsaren att avgå och Tyskland blev en republik, som leddes av socialdemokrater. Den nya regeringen tvingades skriva under fredsvillkoren i Versailles där judar och kommunister startade oroligheter. Efter ett tag började Generalerna diskutera om att armen aldrig besegrats och det var nu dolkstötslegenden uppkom. Genom kejsarens avgång upplevde armen en dolkstöt i ryggen på grund av detta förlorade Tyskland kriget påstod Generalerna. Detta rykte kallas för dolkstötslegenden.

Under 1920-talet förlorade nazisterna många medlemmar men medlemmarna ångrade sig till slut och kom tillbaka för att lyssna på Hitler. De andra politikernas tal var tråkiga medan Hitlers tal var intressanta att lyssna på. Hitler använde sig av marschmusik och SA-trupper för att piska upp stämningen innan talen. Han använde sig även av hakkorsflaggor. Hitler talade ofta om Versaillesfreden vilken var orättvis mot Tyskland, och att alla olyckor som drabbat tyskarna var förrädarnas fel vilka var judarna och socialisterna. Hitler var ledare för Tysklands största parti och han tyckte att alla skulle tycka som han och dela hans åsikter. Gjorde man inte det kunde man bli mördad. Till slut ville Hitler rensa Tyskland från alla judar för att Tyskland skulle tillhöra den överlägsna ariska rasen. Hitler såg till att alla läroböcker skrevs om och att alla skulle ta del av nazismens idéer, även barn.

Eftersom att Hitler ansåg att judar och några andra människor hade mindre värde så tog Nürnberglagarna ifrån judarnas rättigheter. Judarna förbjöds att gå i normala skolor, de blev avstängda från alla statliga tjänster och de fick inte vara tillsammans med tyskar. Judar och tyskar fick inte ha ett äktensakp. I Hitlers nya Tyskland passade inte alla människor in så de som greps fördes till arbetsläger eller koncentrationsläger.

Avslutning:

Sammanfattningsvis tycker jag att Hitler har behandlat vissa folkgrupper fel och orättvist. Exempelvis när judarna inte hade samma rättigheter till att gå i skolan eller att vara tillsammans med tyskar, osv. Det har varit mycket roligt och intressant att jobba med detta område eftersom att jag har fått reda på fakta som jag inte riktigt kunnat tänka mig. Jag har kommit fram till att Hitler var både en snäll och elak person i vissa stunder. 

Mina källor jag använt mig av är:

http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/hitler-och-forsta-varldskriget 2015-03-25

http://www.andravarldskriget.wordpress.com/hitlers-barndom/ 2015-03-25

http://www.algonet.se/-fastarna/worldwar/personer/hitler.htm 2015-03-26

www.web.comhem.se/-u13115096/Ideologierna/Filosofer/hitler.htm/#faktaomhitler 2015-03-26

http://www.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler 2015-03-27

http://www.historiskamedia.se/bok/adolf-hitler 2015-03-27

http://www.sv.m.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler 2015-03-27

http://www.popularhistoria.se/artiklar/adolf-hitler-en-diktators-barndom-del-i/ 2015-03-28

http://www.so-rummet.se/aret-runt/mein-kampf 2015-03-28

 Läroboken, Historia Prio 8

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats
Välj ålder