Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Adolf Hitler - politiska åsikter och hur de kom till

Författare
Mattias Antebrink
9A, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

ADOLF HITLERS

Politiska åsikter och hur de kom till?

 

År 1889 – 1945

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     Av: Mattias Antebrink

                     Historia, Södra skolan

                     VT 2015, Motala

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehållsförteckning:

  1. Inledning……………………………………….S. 3
  2. Undersökning…4,1…4,2…4,3………………...S. 4, 5, 6
  3. Avslutning……………………………………...S. 7
  4. Källor…………………………………………...S. 7

Inledning:

Jag har valt att skriva om Adolf Hitlers liv, då han har spelat en stor roll för hur många människors liv har blivit till följd av andra världskriget. Jag har därför valt att inrikta mig på varför Adolf Hitler hade de politiska åsikterna han och det tyska nazistpartiet hade mellan år 1933- 1945.

Jag är personligt intresserad av vad som kan få människor att få så extrema åsikter om andra människor i samhället. Jag har valt detta ämne för att jag kan känna igen vissa åsikter och ett missnöje i dagens Svenska samhälle, som faktiskt existerade i Adolf Hitlers Tyskland också.

För att ta reda på det så vill jag fördjupa mig i vad som kan ha påverkat Adolf Hitlers åsikter om andra folkgrupper under hans ungdomsår och hur Adolf Hitler och nazistparti lyckades att påverka det tyska folket, så att de kunde komma till makten. Jag vill även se om jag kan hitta några likheter mellan Adolf Hitlers Tyskland  år 1933- 1945 till vad som händer i den Svenska politiken i dagens Sverige år 2015.

För att fördjupa mig i ämnet, så har jag använt mig av läroboken, olika internetsidor och följt med i dagens nyhetsflöde genom att läsa dagstidningar och tittat på nyheterna på TV samt tittat på filmen ”The Rise of Evil”  ( Filmen handlar om Hitlers engagemang inom nazistpartiet ) för att få svar på mina frågor.

 

 

Undersökning och frågeställning:

 

4.1) Vad kan ha påverkat Adolf Hitlers åsikter om andra folkgrupper under hans ungdomsår  ?

 

Den 20 april år 1889 föddes Adolf Hitler och hans föräldrar hette Alois och Klara.

Adolfs pappa hade varit gift två gånger innan han gifte sig med Adolfs mamma Klara som var 23 år yngre än pappan. Adolf hade ingen bra kontakt med sin pappa under uppväxten, men hans mamma stod Adolf nära under hela hans uppväxt. Adolf hade det ganska svårt för sig i skolan och det blev väldigt tydligt för honom och hans föräldrar när han bytte skola när Adolf var 11 år. Adolfs svårigheter i skolan blev bara värre och värre och han blir underkänd i flera ämnen. Adolf Hitler bestämde sig för att hoppa av skolan när han var 16 år eftersom hans hat för skolan bara blev värre tills det inte längre gick att hantera. Adolf Hitlers pappa ville att sonen skulle försöka få ett jobb inom den tyska staten precis som pappan själv som arbetade som tulltjänsteman. Adolf hade inte alls samma framtidsplaner som hans pappa hade för honom, eftersom Adolf hade en dröm om att bli konstnär. Relationen mellan Adolf och hans pappa blev inte bättre av att de hade olika idéer om framtiden och den dåliga relationen fortsatte ända fram till pappans död den 3 januari, år 1903.

Adolf Hitler kände efter pappans död att det var lättare att rikta in sig på sina egna drömmar, som i Adolfs fall innebar att han ansökte om att komma in till konstakademin i Wien. Adolf hade väldigt gott självförtroende och han tyckte att han var fullärd, så hans besvikelse var stor när han hade sökt in på konstakademin två gånger och hade båda gångerna blivit nekad att börja på skolan. Adolf Hitler ansåg själv att han var ett geni när det gällde hans förmåga att bli en känd konstnär. Efter hans misslyckade att få börja vid konstakademin, så dog hans mamma av bröstcancer. Adolf Hitler mådde inget bra efter den perioden, så han flyttade till Wien och där arbetade han inte med något speciellt alls utan han drev omkring utan någon mening i livet. Det var under den perioden Adolf Hitlers intresse för nationalismen, rasismen och antisemitiska åsikter tog fart eftersom Adolf läste mycket texter som skyllde alla problem i samhället på judarna. Till slut skyllde Adolf Hitler sin egen situation och misslyckande att komma in på konstakademin på judarna i samhället. Adolf Hitler och många andra började skylla på judarna att det var ont om arbete och pengar i staden.

Adolf Hitlers meningslösa tillvaro i Wien avbröts av att det första världskriget bröt ut år 1914 och det gav honom en mening med livet igen. Adolf trivdes inom armen och han fick utbildning som han inte hade förut, men inom armen så tyckte många att han var lite lustig och osocial och det resulterade i att han inte steg i graderna mer än till korpral. För Adolf Hitler var det en personlig katastrof att Tyskland förlorade det första världskriget, eftersom han förlorade sin mening med livet igen. Efter att kriget var slut, så flyttade Adolf Hitler till  München där högerextremismen var stor eftersom Tysklands ekonomi var hårt ansträngd och det ledde till inflation som betyder att pengarna förlorade sitt värde och människor förlorade alla sina pengar. Det gjorde att människor började leta efter någon att skylla på och Adolf Hitler skyllde på judarna i samhället. En dag så gick Adolf Hitler till en pub i München för att lyssna på det tyska arbetarpartiet och blev indragen i en diskussion.  Det gav Adolf mycket uppmärksamhet, eftersom han visade att han var duktig att prata inför en folksamling på ett sådant sätt att människor lyssnade på honom. Det var då Adolf Hitler hittade politiken.

Undersökning och frågeställning:

4.2) Hur påverkade Adolf Hitler och nazistpartiet det tyska folket, så att de kunde komma till makten  ?

 

Människor i Tyskland led svårt på grund  av att ekonomin i landet var så dåligt och att många män som deltagit i kriget hade jättesvårt att ställa om sitt liv att leva civilt och man kunde i flera år efter kriget se män i  uniform och hjälm. Dessa män var ofta aktiva i organisationer som försökte förstöra demokratin i Tyskland och i en sån organisation kunde Adolf Hitler känna sig hemma. I dessa kretsar startade till och med en legend om kallas ”dolkstötslegenden” som innebar att Tyskland aldrig hade förlorat första världskrigen egentligen utan att det var judarnas och kommunisterna fel för att de startade oroligheter och missförhållanden i samhället. Den dåliga ekonomiska situationen som bred ut sig över hela västvärden, men det var värst i Tyskland och det underlättade för nazismen och fascismen att få ett grepp om Tyskland och Europa. De dåliga tiderna underlättade för Adolf Hitler och hans nazistparti genom att lova folket mera arbeten, mat och ordning i landet igen. Adolf Hitler var en god talare och många människor litade på vad han lovade dem.

När Adolf Hitler och hans parti väl hade tagit makten om Tyskland, så satsade de på mycket på reklam för partiet och man pratade bara om fördelarna med att tillhöra partiet. Adolf Hitler fortsatte att vara tydlig i sina tal om att alla olyckor som drabbat Tyskland berodde på judarna och socialisterna och att dessa grupper skulle ses som förrädare till landet och att allt motstånd mot honom och partiet skulle krossas. Efter en tid vid makten så visade Adolf Hitler att han inte brydde sig om lagar och regler utan att han styrde som han tyckte var rätt. Det visade sig genom att alla andra partier förbjöds, skolböcker gjordes om så att de skulle passa Adolf Hitlers syn på Tyskland och övriga världen. Hela det Tyska folket blev vana att höra att de tillhörde en överlägsen folkgrupp som kallas den ”ariska” rasen och att de borde styra över andra folkgrupper och att till och börja med så skulle Tyskland rensas på judar. Adolf Hitler som själv var en duktig talare skaffade sig en propagandaminister som hette Joseph Goebbels  som såg till att hela folket ofta hörde partiets budskap och all annan budskap förbjöds och stora mängder av böcker brändes. För att vara säkra på att ”fånga upp” hela familjer bestämde man att alla barn måste vara medlemmar i Hitlerjugend, där hjärntvättades barnen med Adolf Hitlers budskap. På det viset föddes ett angivare system i det Tyska samhället, så de som inte levde som partiet och Adolf Hitler tyckte kunde bli arresterade och i vissa fall dödade av SS som var Tysklands fruktade polis.

 

 

Undersökning och frågeställning:

 

 

4.3) Finns det några likheter mellan Adolf Hitlers Tyskland  år 1933- 1945 till vad som händer i den Svenska politiken i dagens Sverige år 2015 ?

 

När Adolf Hitler och hans parti kom till makten, så var ekonomin extremt dålig och det var vad man kallar ”depression i världsekonomin”. Det innebar att pengarna förlorade sitt värde, så människor hade inte råd att köpa mat och annat som man behövde. Det innebar även att många förlorade sina jobb och sin framtidstro. Det använde sig Adolf Hitler och hans parti av och man utsåg judarna och socialisterna till ”synda bockar” för allt som inte var bra i Tyskland. Adolf Hitler var en god talare och många människor litade på vad han sa och vad han lovade dem . Senare i sin Karriär utsåg även Adolf Hitler judarna och socialisterna till förrädare för att ännu lättare kunna förfölja och begå folkmord på judarna.

I den Svenska politiken år 2015, så kan jag se vissa likheter i omständigheter vad som händer i världen. Vi har massor av människor som måste fly ifrån sina hemländer på grund av exempelvis krig och svält. Dessa människor måste alla de rika länderna i världen hjälpas åt att ta hand om och ge dem en ny möjlighet att bygga upp sitt liv i ett annat land.

Världsekonomin har inte varit bra de senaste åren heller och alla värdens politiker har försökt att förbättra den med hjälp av olika åtgärder som tex att ändra räntorna så att människor har råd att låna pengar så att de kan handla saker. Det har även blivit hög arbetslöshet för att ekonomin är dålig. I situationer som den här som vi har i dagens Sverige, så är det lätt att en del människor som kanske inte är nöjd med sin livssituation eller kanske inte har ett jobb börjar visa ett missnöje i samhället mot exempelvis politiker som är med och bestämmer över hur Sverige ska styras och vad vi ska ha för invandrarpolitik exempelvis. Det är i dessa lägen man kan se likheter mellan Sverigedemokraternas framgång i Sverige i dagsläget och i Adolf Hitlers Tyskland på 1940 talet.

Adolf Hitler utsåg judarna och socialisterna till ”synda bockar” för allt som inte var bra i dåtidens Tyskland. Adolf Hitler var en god talare och många människor litade på vad han sa och vad han lovade dem i form av mat, pengar, arbete och mera ordning i samhället.

I dagens Svenska politik, så har Sverigedemokraterna haft stora framgångar de senaste två valen och de är nu Sveriges tredje största parti i riksdagen. Sverigedemokraterna driver inte så många frågor mer än att de vill minska invandringen i Sverige och de gör det genom att sprida information till Svenskarna om att de måste välja mellan våran Svenska välfärd och att det är ett hot mot våran välfärd att ta emot flyktingar. I valet 2010, så hade de en film som visade en gammal svensk kvinna med rullator som blev omkörd av ett gäng invandrar kvinnor . Filmen skulle visa att vi måste välja på att ha en bra vård för våra gamla och fortsätta hjälpa flyktingar.

 

Avslutning:

Adolf Hitlers åsikter om andra folkgrupper blev påverkade under hans ungdom, för att han umgicks i rasistiska och nationalistiska kretsar. Adolf Hitler skyllde sina egna brister och misslyckanden på judarna redan i sin ungdom.

De dåliga tiderna underlättade för Adolf Hitler och hans nazistparti att komma till makten genom att lova folket mera arbeten, mat och ordning i landet igen. Adolf Hitler var en god talare och många människor litade på vad han lovade dem.

Jag kan se vissa likheter i hur Adolf Hitler kom till makten och hur Sverigedemokraterna har vuxit i Sverige de senaste åtta åren. Båda partierna utnyttjar den dåliga ekonomin och andra problem i samhället. Dessa båda partier utnyttjar människornas missnöje hur landet styrs och vad man lägger pengar på. Båda partierna har duktiga talare som människor lyssnar på och båda partierna driver inte så många frågor.

Källor:

Datum för all fakta inhämtning har skett mellan vecka 12 – 19, 2015

Läroboken, Historia 8, Prio

Internetsidor:

http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/mellankrigstiden

http://sv.wikipedia.org/wiki/Mellankrigstiden

https://kunskaps.wordpress.com/trad-6/trad-6-mellankrigstiden/mellankrigstiden-adolf-hitlers-vag-till-makten/

 

TV 4- nyheterna

 

Källkritik :

 

Jag har använt mig mest av läroboken, för jag tycker att den innehöll mycket bra fakta.

Jag har märkt att vissa internet sidor inte har helt rätt information om årtal och i vissa fall även fel information om händelser, men jag är nöjd med de källor jag har använt.

AV: MATTIAS ANTEBRINK

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats
Välj ålder