Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Livet som jude

Författare
Ida Oskarsson
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Andra världskriget – hur var livet som jude?

Ida Oskarsson
Historia
Södra skolan 9F
Vårterminen 2015

Innehållsförteckning:

1. Inledning

2. Undersökning

-2.1 Judarna och samhället
-2.2 Dödslägren
-2.3 Hur många överlevde? (intervjuer)

3. Avslutning

4. Källkritik

 Källor

 

1 Inledning:

Som vi flesta vet så har antisemitismen existerat långt innan andra världskriget. Under mitt arbete så vill jag lyfta fram hur livet var som jude under kriget, både innan och under förintelsen. Jag har funnit mitt största intresse för hur samhället var för dem och hur alla judar blev orättvist behandlade. Under en av dem hemskaste perioderna under historien så har jag varit nyfiken över hur många som överlevde den och hur det har påverkat dem under deras livstid. Jag har läst många olika intervjuer och fått en intressant inblick om hur det egentligen var.

2 Undersökning:

2.1 Judarna och samhället

Samhället för judarna var svårt och orättvist. Judarna fick bo i små getton där de knappt hade tillgång till någonting alls. Hitler skrev i sin bok (1923) då han satt i fängelse om vad som skulle hända när han skulle få makten och vilka förändringar som skulle ske. Han beskrev sitt hat mot judarna och lovade folket ett bättre land. Detta resulterade alltså till det hemska samhället för judarna och sedan förintelsen. Det bestod massvis med filmer, spel och affischer med judefientligt innehåll i Tyskland. Dem blev anklagade för allt och ansågs vara omänskliga. Redan i april 1933 inleddes en bojkott av judiska affärer. Judarna blev fråntagna sitt medborgarskap och äktenskap mellan judar och "arier" förbjöds. Många av de judiska vetenskapsmännen fick inte arbeta på universitet. Judarna fick inte heller vistas ute efter klockan 8 på kvällen. Det var alltså mycket orättvist.

2.2 Dödslägren:

Tyska förintelseläger skapades endast för en anledning, att genomföra ett massmord på Europas judar. Detta påbörjade i juni 1941 och pågick i skuggan av kriget. De flesta judar som anlände till lägret avrättades direkt. Endast ett litet antal judar som var fysiskt kapabla till att jobba fick hållas till liv och göra det jobb som var nödvändigt i lägret. Fångarna levde i en hemsk miljö. De bodde alla tillsammans i kalla baracker och tvingades till arbete. De var klädda i tunna kläder året om och det fanns otillräckligt med mat vilket ledde till svält. Många dog även av sjukdomar. Ett minsta lilla felsteg kunde leda till döden genom hängning framför de andra fångarna. Dem blev uppdelade i olika kategorier: polsk fånge, jude, homosexuell, Jehovas vittne, asocial och kriminell. I vissa läger skulle fångarna dö genom hårt arbete, de tvingades arbeta väldigt hårt med lite mat och blev samtidigt brutalt behandlade. En del av dessa arbeten var meningslösa.
Det största nazityska lägret var Auschwitz-Birkenau. Där deporterades totalt 1,3 miljoner människor. Ungefär 1 miljon av dessa mördades i lägret. Lägret fungerade som förintelseläger som bestod av fyra stora gaskammare och krematorium. Mer än 80% av judarna som fördes dit blev aldrig inregistrerade i lägret utan fick istället dö direkt i gaskamrarna.

2.3 Hur många befriades/överlevde? (intervjuer)

Tre miljoner judar överlevde andra världskriget till maj 1945. Det är få som lever än idag. Men det finns många intervjuer där de överlevande berättar hur det var och hur det har påverkat dem.

Benny Grundfeld var en av de överlevande från Auschwitz. När han var 16 år deporterades han och hans familj till förintelselägret. Han berättade att han drabbades av en chockvåg direkt när han steg av tåget. Han blev dömd till döden redan första dagen men lyckades smita iväg och gömma sig. Tack vare hans brors yrkesutbildning som guldsmed så lyckades han klara sig. Han var nära att dö av svält och fick arbeta mycket hårt dem månaderna han befann sig i Auschwitz. Hans värsta minne var när han såg en soldat misshandla en arbetare till döds framför hans ögon. Det har påverkat honom mycket i livet och han klarar inte av att se eller höra om våld längre. Sommaren 1945 kom han till Sverige och nu har han varit gift i 53 år. Han säger att han lever ett bra liv med tre barn och nio barnbarn.

Tvillingarna Chaja Blau och Rachel Eitan överlevde också förintelsen och Mengeles experiment. När de gick av tåget såg dem Josef Mengele som utförde medicinska experiment i lägret. Han var mycket intresserad i tvillingar och plockade ut dem från folkmassan. Mengele sprutade in bakterier eller liknande i Rachels ben, först i Sverige fick hon behandling. Tvillingarna blev även utsatta för strålning. Dem såg eldsvågor från krematoriet dag och natt, än idag kan de känna lukten av bränt människokött. När allt var över förde Amerikanska soldater tvillingarna till sjukhus. Där stannade de i två år och fick återhämta sig från kriget. Båda systrarna gifte sig vid 18 år och skapade nya familjer i Israel.

3 Avslutning

Jag har kommit fram till att livet som jude var väldigt hårt och orättvist under andra världskriget. Det skapades många antijudiska lagar och allt ansågs vara judarnas fel. Judarna sågs som omänskliga och onormala. Jag tycker att det är bra att många av de som överlevt har föreläst i skolor för att få folk att förstå att det var en mycket allvarligt period som vi inte ska se positivt. Dem flesta har haft svåra mentala och fysiska problem efter kriget, vilket jag kan förstå under alla hemska omständigheter.

4 Källkritik

All information jag har kollat upp på internet har jag jämfört med andra sidor. Jag har varit källkritisk och även sett till att majoriteten av sidorna har skrivit samma saker. Jag har kollat i många faktaböcker och även skrivit fakta från mina egna erfarenheter som jag fått av skolan.

 

 Källor

http://vagenuturhatet.se/om-vagen/om-emerich-roth

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/de-overlevde-josef-mengeles-experiment/

http://www.dn.se/nyheter/sverige/emerich-roth-lardomarna-fran-forintelsen-har-tagits-omhand-daligt/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_v%C3%A4rldskriget

http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen

https://andravarldskriget.wordpress.com/judarna-under-andra-varldskriget/

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/forintelsen

http://www.so-rummet.se/kategorier/forintelsen

http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/vittnesmal-overlevande-fran-forintelsen

http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder