Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Förintelsen -folkmordet som inte får falla i glömska

Författare
Nada Hassim Hussein
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget


 

 

Framsida 

Förintelsen- folkmordet som aldrig får falla i glömska

 

 Nada Hussein 9F

Historia Södra skolan                                                       

Vt 2015 Motala

 

Innehållsförteckning

1. Inledning

    1.1 Syfte och frågeställningar

    1.2 Källor och Metod

2. Undersökning

   2.1 Bakgrund

  2.2 Förintelsen

  2.3 Ansvar för förintelsen

  2.4 Orsaker

  2.5 Oskar Schindler ( personporträtt)

  2.6 Förintelsens minnesdag

3. Avslutning

4. Källor

    4.1 Digitala källor

    4.2 litteratur

    4.3 muntliga källor

    4.4 Bilder

 

1.Inledning:

Folk firar förintelsens minnesdag varje år i Sverige och andra delar av världen. Jag har alltid undrat varför just förintelsen av alla händelser inom historien, vad är det som är speciellt med förintelsen eller vad är det som skiljer förintelsen från andra händelser inom historien.

1.1 syfte och frågeställningar

Mitt syfte var att veta varför det hände vad  som hände och varför man påminner folk om det varje år. 

Frågorna som jag ska besvara är följande : 

● Vad hände under Förintelsen?

● Vem eller vilka bär ansvaret ?

● Vad hade kunnat förhindra det som hände ? , Och vad kan förhindra att det någonsin sker igen ?

● Vem var Oskar Schindler ? , och vad var hans roll inom förintelsen? 

●Varför firar man förintelsens minnesdag ?

1.2 Källor och  Metod

Jag har läst om förintelsen på olika sidor/källor och tidningsartiklar. Jag har även läst artiklar om dem riktiga människorna som levde under förintelsen , dem som kallas förintelsens sista vittnen. Jag har även försökt  komma ihåg vad Benny sa när vi i skolan gick och lyssnade på honom. Han är också en av förintelsens sista vittnen. Jag har också läst SO-boken Prio 8. Det fanns väldigt mycket fakta på dem sidorna som jag besökte, därfär var det inte svårt att leta reda på vad som hände och varför,  däremot var det lite svårt att ta reda på vem som bar ansvaret , men jag fick lite hjälp av andra människor i närheten. Många källor hade olika åsikter därför var jag tvungen att jämföra källorna. Vissa källor var trovärdiga medans andra kunde man tvivla på lite som t.ex wikipedia

 2.Undersökning:                                 *barnen under förintelsen    bild nr 1

2.1 Bakgrund

    Judeförföljerser började egentligen innan förintelsen i Tyskland. Man bestämde att ingen skulle köpa något från judiska affärer.Man satte en gul stjärna på judiska affärer. Judar fick inte driva sina egna jobb, t.ex så fick man inte sälja judiska tidningar. Dem fick inte gå på skolor. Judar fick inte vara ihop eller gifta sig med en tysk medborgare. Judarna hade inga rättigheter. De fick inte delta i t.ex riksval. Dem var tvungna att uppge storleken på sin förmögenhet. Efter några år förbjöds judarna från vissa yrken som t.ex mäklare , äktenskapsförmedlare etc. Många av judarna deporterades till Polen. Med tiden blev förföljerserna värre, blodiga judeförföljerser började ungefär vid  38- talet. Man stängde judiska företag. Judarna sågs inte som människor, dem var djur. Dem förbjöds från att köpa i vissa affärer , dem fick inte heller gå på vissa områden vid en viss tid. Dem var tvungna att ge ifrån sig sina värdesaker t.ex smycken. I slutet av 38-talet fick inte judarna köra bil. De fick inte heller gå på universitetet och judiska skolor stängdes. Dem fick inte längre ha apparater som t.ex radioapparater. Judarna var tvungna att bära personkort och en gul stjärna. Man beporterade judarna från Österrike till Polen. Judarna fick inte blandas med andra folk , dem fick inte ha en telefon. Dem var inte fria längre, man fick inte flytta från sin kvartė utan tillstånd. Med tiden så fick inte judarna leva som människor , dem fick inte köpa tidningar, kött , ägg och mjölk. Det slutade med att alla judar i koncentrationslägren förflyttas till Auschwitz. Efter allt detta skedde förintelsen.

                              bild nr.2

 2.2 Förintelsen      så sov judarna under förintelsen

Det har alltid funnits hat mot judarna även innan förintelsen. Judeförföljelser sträcker sig till medeltiden. Judar ansågs vara annorlunda eftersom dem hade sin egen religion och språk. Hitler ville ha ett mäktigt stort Tyskland, därför ville han ha krig. Han kopplade ihop två mål. Det var att judarna måste utrotas för att Tyskland skulle segra i kriget. Enligt Hitler var judarna grunden till allt ont.

Förintelsen är ett av de största folkmorden som hände under andra världskriget och i historien. Under förintelsen blev många människor framför allt judar dödade. Det dog ungefär 6 miljoner judar och romer. Under förintelsen avrättades alla dem människor som inte passade in i "Hitlers värld". Man dödade även socialister och homosexuella. Man avrättade också dem som var handikappade och sjuka. Dem människor som man inte hade nytta av dog. Människor framförallt judar fördes till både koncentrationsläger och förintelseläger.Lägren fanns i Tyskland, Berlin, Frankrike och Aushwitz.Där fanns också gaskamrar och brännugnar.

I lägrerna sorterades människorna , dem som kunde arbete fick leva fast dem räknades inte som människor , utan dem räknades som nummer. Dem som inte behövdes dog.Under förintelsen levde människorna hemskt, dem fick inte tillräckligt med mat. Man misshandlade folket regelbundet. Människorna sov tätt ihop med varandra på obekväma platser. Sjukdomar spreds väldigt snabbt i lägren. Dem som blev sjuka mer än nio dagar togs till gaskamrarna och sedan till brännugnarna, berättade Benny. Många av dem som levde inom lägren fick slavarbeta i ett år efteråt dödade man dem.

2.3 Ansvar för förintelsen 

Vem bar ansvaret egentligen, det finns många åsikter, vissa anser att det är helt och hållet Hitlers fel medan andra anser att det inte är bara Hitlers fel utan även alla människor som jobbade med honom. Det finns även dem som anser att ansvaret sträcker sig till beslutet som togs efter första världskriget. Tyskland behandlades  orättvist eftersom dem bar hela skulden till första världskriget . Tyskland fick betala mycket pengar, dem var även tvungna att ge tillbaka av sina erövrade länder.   Skulden påverkade landet, framförallt ekonomin men även tyskarnas känsla av skam. Det tyckte inte Hitler om. Vissa tycker då att Hitler gav skulden till judarna. Att det var judarnas fel att det hände så med Tyskland, kanske för att judarna var framgångsrika eller kanske föratt judarna inte hjälpte till mycket under första världskriget, eller så var det så att Hitler behövde ge vem som helst skulden för att känna sig tryggare och för att må bättre, eftersom han hade en väldigt jobbig barndom där han inte kunde uppfylla  sina drömmar.

2.4 Orsaker

Det finns många faktorer som hade kunnat förhindra det som hände. Om Tyskland inte behövde ta hela skulden så skulle inte ett andra världskrig starta , eller om Hitler levt i en bättre miljö  så skulle han inte ha haft ett stort hat inom sig. Han skulle ha blivit en annan person. Om människorna levde i en miljö där dem kunde se verkligheten, så skulle det kanske finnas många människor som kunde stoppa folkmordet. Tyvärr var det inte så, människorna hjärntvättades  redan när dem var barn. Därför kunde dem inte se verkligheten. Propagandan spelade också stor roll. På den tiden, när förintelsen skedde så fanns det ingen som vågade stå emot.

Idag är det annorlunda på något sätt. Människan är nu medveten om vad som hände och dem flesta känner igen förintelsen. Idag lever vi i en värld där vi lär oss vad som är rätt och fel, men ändå finns dem som startar krig och utrotar folk. Vad man än gör så kommer det alltid finnas sådana människor. Vi människor som är medvetna om vad som hände kan hjälpas åt att se till att sånt inte händer igen. Det är vi människor som påverkar saker och ting runt om kring oss , därför måste vi alltid våga prata. Eftersom världen förstörs inte av dem som gör problem utan av dem som känner till dessa problem men håller tyst.

2.5 Oskar Schindler 1908-1974                                                                     Oskar Schindler bild nr.3

Oskar schindler föddes den 28 april 1908 i Österrike- Ungern. Schindler var charmig och trevlig som kunde få folk att gilla honom väldigt lätt. Hans far ägde en fabrik där dem tillverkade jordbruksmaskiner. Schindler gifte sig med Emilie Pelze , men han var oftast otrogen mot henne med andra kvinnor. Ändå var dem gifta i 45 år. Schindler gick med i nazistpartiet på grund av att han var arbetslös.

Han blev mycket uppskattad eftersom han var duktig på det han gjorde. Han blev efter det ansvarig för tillverkningen av ett företag för den tyska krigsmakten. Med tiden blev han mycket förmögen. Han använde judarna som sin arbetskraft eftersom dem var väldigt billiga. I början såg  han dem bara som sin arbetskraft, dock behandlade han dem väl och hans omtanke för dem växte. Han såg dem inte längre bara som sin arbetskraft, utan som människor.

En händelse som gjorde att hans omtanke växte var när han fick se nazisternas framfart i det judiska ghettot i Polen. Han såg hur dem sköt på kvinnor och barn. Detta var för mycket för Schindler. Han kände ett tvång att hjälpa judarna. När han såg hur judarna behandlades i koncentrationslägret och när man beordrade att dem skulle skickas till Auschwitz köpte han dem med sina egna pengar av kommendant Amon Goeth. Amon hatade judarna och gjorde allt för att plåga dem. Oskar behandlade judarna vänligt och utan brutalitet. Schindler använde mycket av sina pengar på dem. Han lyckades rädda dem och ge dem ett jobb hos honom. Han registrerade judarna med ett annat yrke och ålder. På så sätt räddade han 1100 judiska arbetare från förintelsen.

Schindler var en av dem som var emot förintelsen och gjorde allt han kunde för att motarbeta den. Många av judarna tackar honom för deras liv. När andra världskriget tog slut så var han tvungen att fly. Han dog år 1974. Schindlers berättelse har även filmatiserats( Schindlers list 1993).

2.6 Förintelsens minnesdag

Man firar förintelsens minnesdag den 27 januari varje år.  Många människor undrar varför man firar förintelsens minnesdag. Förintelsen är ändå bara en händelse av väldigt många händelser, folk dör varje dag , är det nödvändigt ? , undrar många.  I Sverige har man uppmärksammat Förintelsens minnesdag sedan 1999. Meningen med att hålla minnet av Förintelsen levande är inte att bara väcka skräck och sorg över att det kunde hända något så fruktansvärt för knappt 70 år sedan. Det handlar också om att sprida kunskap och lära sig av historien, för att kunna förhindra att något liknande händer igen.  Ingen ung människa idag ska vara ovetande om vad som kan hända om vi slutar tro på alla människors lika värde, och om vi låter hat styra oss och våra beslut.

3. Avslutning:-  Sammanfattning och slutsats
 

  Jag har kommit fram till att förintelsen var folkmordet på 6 miljoner människor framför allt judar. Under förintelsen togs judarna till lägren, där utrotades dem. Judarna levde inom skräck under förintelsen. Ingen vågade stå emot. Jag har kommit fram till att det inte är bara Hitlers fel. Det låter orealistiskt att en person kunde övertyga ett helt land, men på något sätt så kan det stämma. Människan hjärntvättades i skolan. Dem fick bara lära sig det Hitler ville att dem ska lära sig. Därför var det inte så svårt att övertyga dem.

Landet var också diktatur. Människan hade inga rättigheter , därför kan jag förstå att det var väldigt svårt att stå emot om man inte var en person med en stark position. Det var precis var som hände med Schindler. Oskar var förmögen  och hade en stark position, därför var det lätt för honom att göra det han gjorde. Även om det var kanske försent och han kunde inte rädda alla , men han räddade dem han kunde rädda.

Judarna dödades på ett fruktansvärt sätt. Dem sköts  bara utan anledning, ett exempel var  när Schindler såg hur judarna behandlades i ghettot och lägren. Judarna , homosexuella och andra människor gasades i lägren,sedan fördes dem till brännugnarna, där brände man dem. 

Jag fattar inte hur man kan behandla folk så där. Dem gjorde ingen illa. Ska man misshandla och döda  en människa efter den religionen, det landet männiksan kommer från eller läggningen den människan har? Jag har även kommit fram till det man vill med påminnelsen av förintelsen är att se till att alla känner igen folkmordet , och att alla ska lära sig av händelsen och att dem människor som lever idag ska se till att sådana händelser inte sker igen.

 

4. Källor

4.1 Digitala källor

 http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen ( senast inne 2015-03-20)

 http://www.expressen.se/nyheter/de-ar-forintelsens-sista-vittnen/ ( senast inne  2015-03-18)

 http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/forintelsen-6-miljoner-doda/ ( senast inne 2015-03-19)

 http://sv.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsen ( senast inne 2015-03-21)

 http://folkmord.se/forintelsen/ ( senast inne 2015-03-20)

4.2 Litteratur

So boken historia 8 prio. ( sidor: s.222-223, s.227, s.218).  Skriven av Bengt  Almgren, David Isaksson, Berndt Tallerud och Hans Thorbjörnsson (2015-03-18) publicerad 2012

4.3  Muntliga källor

Benny Grunfeld

4.4  Bilder

bild nr.1 http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/760989-69-bilder-som-visar-varfor-vi-inte-for-glomma-forintelsen ( 2015-03-29)

bild nr. 2  http://www.expressen.se/nyheter/forintelsen-var-pa-vag-till-sverige/( 2015-03-29)

bild nr 3 http://www.oskarschindler.dk/legacy/content4.html ( 2015-03-30)

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder