Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Rasbiologi - nu och då

Författare
Linnea Bengtsson
9, Södra skolan

Rasbiologi- nu och då

 

1 Inledning

Mitt arbete kommer att handla om rasbiologi, hur den var och hur den är. Mitt intresse för rasbiologi väcktes när min far lånade mig en bok om rasbiologi. Denna bok är en av mina fakta grunder i denna rapport. Jag väljer att skriva om rasbiologi för att jag tycker att folk tycker väldigt mycket om varandra utan att igentligen förstå varför. Det är viktigt att vi blir mer kritiska till vad vi läser och hör och kanske kan denna rapport hjälpa.

1.1Syfte och frågeställningar

Syftet med mitt arbete är att se hur Hitler tänkte under anrda världskriget, dess grunder och bakgrund. Jag vill även undersöka hur sverige var under denna tid samt vem och vilka som tänkte likadant innan världskriget. Om tankarna lever kvar idag hos andra individer samt hur påvärkade vi blir utav det.

Frågeställningar.

* När/vart uppstod det?

* Vilka raser finns/fanns?

* Varför lockades Hitler av rasbiologin?

* Hur påverkades foket utav Hitler tankar?

* Hur var Sveriges inställning om raser under andra världskriget?

* Finns rasbiologin kvar idag?

* Hur påverkas folk idag?

 

1.2 Metod

För att hitta information och fakta till mitt arbete har jag letat på internet efter trovärdiga sidor samt läst en bok. För att kunna få ett annat synsätt på rasbiologin har jag även disskuterat med min far. Sedan har jag pusslat ihop boken och texterna från internet till en sammanhängande historia.

2 Undersökning: Rasbiologi

2.1  Vart/när uppstod Rasbiologin?

Rasbiologi är att dela in människor i olika raser baserat på deras utseende. Detta uppstod redan under romartiden när det var krig på alla fronter. Generaler beskrev då hur lätt eller svårt det var att erövra vissa folkslag. De lättaste var Goterna från storbrittanien och Irland som blev helt utplånade efter fyra år. De ansågs som de minst värdiga. Det ena folk slaget som var mer överlägset än romarna själva var "de rena" uppe i norr. Deras stider på gick i flera år men romarna van aldrig. De beskrevs oftast som blonda, blå ögda, starka och oövervinnliga. Detta gav grunden för Arierna.

Många år senare utvecklade den franske diplomaten Joseph Arthur de Gobineau rasbiologin till den vi har idag. Han ansåg att raserna berodde på vilken hud färg man har. Arierna (de vita) var det ledande folkslag som var födda till att regera världen. Detta var år 1872 då Joseph var 58 år gammal.

2.2  Vilka raser finns/fanns?

Under romartiden fanns Goter, som var de som hade lägst rang och bodde i storbrittanien och irland, Romare, som var högt uppsatta, Germanerna, som var av högsta rang och levde i norden samt tyskland och Etrusker som bodde i Afrika.

Under tidigt 1900- tal ansågs fortfarande att Germanerna var de mest överlägsna men kallades då Arier. De som var mest förtyckta var de mörk hyade i Afrika.

Idag baseras rasbiologin intelängre på hudfärgen utan religon. De mest förtryckta är Islam och Judendom och den dominerande är Kristendom. Men ännu finns det förutfattade meningar om personer från andra länder eller en annorlunda hudfärg.

2.3  Varför lockades Hitler av Rasbiologin?

Efter första världskriget som slutade år 1918 var hitler skadad efter en gasattack. När han fick synen åter fick han även beskedet att Tyskland hadde förlorat. Han kände svek och hat av denna förlust och sökte efter någon att skylla på. Under den tiden läste han många böcker, bland annat Joseph Arthur de Gobineaus bok om rasbiologi. Denna bok väckte de tankar hos Hitler som utgjorde grunden för andra världskriget. Han skriver även lite om den i sin egna bok "Mein Kampf". Hans hat vändes då åt judarna och oliktänkande.

2.4  Hur påverkades folket av Hitlers tankar?

Till en början påverkades de inte alls. Först när Hitler började att föra sina tal om hur de skulle "rädda" Tyskland såddes ett frö av hans tankar. Med tiden blev de mer och mer övertygade om att det var judnarnas fel och deras hat växte med Hitler. Senare när han satt i makten blev påvärken väldigt stor då koncentrationslägrena startades. Nu var det inte längre tankar utan handling.

2.5  Hur var Sveriges inställning till rasbiologi under andra världskriget?

Sverige påstås ha varit neutralt, men det är många som tvekar om detta. I sverige under andra värlskriget blev rasbilogin större än vad man kan tro. I Uppsala startade ett rasbiologisktinstitut som leddes av Herman Lundborg mellan år 1921 till 1935. Där tvångssteriliserades människor som var av "fel ras" men det som många glömmer var att även de med olika störningar eller ett brett sexliv även hamnade där. Redan år 1915 blev giftemål för sinneslösa eller sinnessjuka förbjudet. Mellan åren 1947 och 1948 nådde steriliseringen sin top på flera tusen per år. 1976 avsetts lagen om tvångsterilisering som som inrättades år 1934. Under denna tid skrevs två kända böcker som rasbiologi, "Social Handbok" som var för socialarbetare samt "Kris i befolkningsfrågan". År 1923 skrevs boken ”Ärftlighet och Rashygien” som lästes av bland annat Adolf Hitler. 

2.6  Finns rasbiologin kvar idag?

Tyvärr måste jag medge att svaret är ja. Den finns kvar dock inte under namnet rasbiologi men tankarna och målet är detsamma. Idag är den inte lika öppen, stor eller självklar som den var under andra världskriget men den finns defenitift där. Den förekommer ungefär lika mycket som rasism och nasism då de inte är så olika som man ibland kan tro.

2.7 Hur blir folk påverkade idag?

Idag påverkas folk i form av förtryck och i värsta fall misshandel. Några direkta mord har jag dock inte hört något om. Sålänge som dessa tankar finns kvar kommer folk tyvärr att hamna i kläm i form av förtryck. Mobbning i skolor och på arbetsplatser  beror ibland på att den utsatta är annorlunda till utseendet och att den som mobbar känner sig mer överlägsen än de andra. Även medier kan idag förtrycka olika folkgrupper pågrund av olika händelser. Istället för att skriva om de som utförde händelsen trycker de ner hela netionen eller religonen.

3.0 Sammanfattning

Rasbiologi har funnits sedan romartiden och är ett tankesätt som har fött fram både rascism och nasism. Dessa tankar inspererade Adolf Hitler och hela den tyska nationen. Idag är rasbiologi inget som man talar högt om som man gjorde under andra världskriget men tankarna finns kvar och kommer alltid att finnas där. Sverige hade ett eget rasbiologiskt institut där man kastrerade folk av fel ras, funktions hindrarde och de med ett utsvävvande sexliv. Idag påvärkas inte fullt så starkt av dessa människor vars tankar är inriktade mot ett rent land. Förtryck och mobbning pågrund av hudfärg, religon och sexuell lägning är dock vanligare.

3.1 Diskussion

Efter att ha läst om rasbiolgi och vad det igentligen är måste jag erkänna att jag är chockad. Det som hände för så länge sen lever kvar i oss och ibland undermedvetet. Jag har även kunnar relatera till olika händelser samt kunna dra olika paralleller. Till exempel, Hitler lyckades vända ett helt folk mot judarna enbart genom att tala till deras hat. Detta skapade ett fientligt land. Här i Sverige för inte så länge sen var det val då Sverige demokraterna fick väldigt många röster som förvånade många. Anledningen till detta är att folket var missnöjda på de andra partien. Om man kolla på medierna idag så har de hängt ut muslimer väldigt mycket pågrund av att några som kallade sig muslimer valde att utföra olika terrorattacker runt om i världen. Att hämga ut en religon och att skapa fördommar är ett typiskt exempel på de tankar som lade grunden för dagen rasbiologi. Jag tror att om vi fortsätter med våra fördommar och drar i dom tillräckligt hårt och tillräckligt mycket tills en religon eller en nation får nog så kan det skapa ett tredje världskrig. Jag tycker att vi måste vara mer källkritiska och inte så fördommsfulla gentemot andra människor. Hade det inte varit för invandringen så skulle vi varken ha andra kulturer eller annan mat som pizza. Istället för att dömma och hata kanske vi borde tänka om. Skulle jag vilja höra detta? Vad innebär det här? De barn som blir adopretade har det väldigt svårt för att de känner sig anorlunda och många blir mobbade för sin hud färg.

Något mer som gör mig fascinerad är att Sverige påstås ha varit neutralt. I mina ögon stämmer  inte detta. Vi tog nämligen inte bara vara på tyskarnas rasbiologi utan också deras forskning. Mycket av det som Tyskland upptäckte eller insåg inspererade Sverige under andra världskriget. Det gick så långt att Sverige tillät Tyskland att gå igenom landet. Så min stora fråga i detta är varför. Svaret är igentligen gasnka enkelt. Om det är krig så måste man stå på vinnarnas sida. Det sverige gjorde i mina ögon var att lägga upp en neutral fasda men ändå vara lite partiskta gentemot Tyskland. Så jag skulle nog säga att Sverige inte var neutralt.

 Källförteckning

Muntliga källor

Ann-Charlotte Grankvist, 40, programerare

Stefan Bengtsson, 41, chef för kyrkorna i Mjölby och Skänninge

Litteratur

Det Rena Landet Maja Hagerman 2011 Norstedts förlag

Elektroniska källor

http://henrikbranden.se/2010/06/16/rasbiologi-och-tvangssteriliseringar/ 23 mars 2015

http://www.dn.se/debatt/forskning-pavisar-olikhet-mellan-etniska-grupper/ 23 mars 2015

http://www.mimersbrunn.se/Sverige_under_andra_vaerldskriget_64784.htm23 mars 2015

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/joseph-arthur-de-gobineau 30 mars 2015

 

 

 

 

 

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder