Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Hitlers historia

Författare
River-Simon Reméz Axén
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Hitlers historia

Inledning

Adolf Hitler föddes den 20:e april 1889 i Braunau i Österrike vid gränsfloden Inn till Tyskland. Han dog den 30:e april 1945 i Berlin(självmord). Hitler var en österrikisk-tysk politiker och ordförande i Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (för övrigt känt som nazistpartiet). Han var även Tysklands rikskansler från år 1933 till 1945. Hitlers intresse för politiken väcktes när han stred i första världskriget. Efter första världskriget så anslöt han sig till NSDAP(Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet) och blev deras ledare två år senare. I november 1923 misslyckades Hitler och en skara anhängare med en kupp i München och Hitler fördes till fängelse. Under sin fängelse tid författade han boken "Mein Kampf". Efter att Hitler blev frisläppt i december 1924 så visade han flera års entusiasm för nationalism, antisemitism och antikommunism. Därefter den 30 januari 1933 utnämndes han till rikskansler och därmed skedde omvandlingen av Tyskland till en total diktatur. Med Hitlers diktatorskap infördes antisemitiska raslagar och organiserade folkmord genomfördes på miljontals judar, romer, homosexuella och utvecklingsstörda. Hans mål var att bilda ett tusenårigt rike likt det romerksa riket. Det gick inte riktigt som han hade tänkt då eftersom att krigslyckan vände för Tyskland och i slutet av april 1945 begick Hitler självmord i sin egna bunker i Berlin.

Syfte och frågeställningar

Syftet med detta fördjupningarbete jag har valt är att jag vill undersöka hur Hitler var som person och hur han tänkte och resonerade. Hur folket såg honom och vad som gjorde honom så manipulativ.

-Vad fick Hitler att vilja utrota alla dessa människor? (Judar, romer osv).

- Varför begick han självmord?

- Hur fick Hitler folket att lita på honom?

- Hur var Hitlers uppväxt?

Material och metod

Det material jag använde mig mest av till att skriva detta arbete var olika webbsidor som t.ex: Wikipedia.org, So-rummet.se, Ne.se osv. Jag tycker att dessa sidor var bra eftersom att de hade den information jag sökte och hade relevant och tillförlitlig fakta.

Metoderna jag använde var att först söka upp den fakta jag behövde på de olika sidorna som jag redan har nämnt och sedan började jag skriva och formulera om den. Eftersom att faktatexten på dessa sidor oftast är från ett politiskt perspektiv, så var det lite svårt att formulera om faktan till det perspektivet som jag ville ha.

Resultat

Vad fick Hitler att vilja utrota alla dessa människor? (Judar, romer osv).

Under 1920-talet så var Tysklands situation katastrofal. Hitler skyllde näst intill allt på judarna. Det kan ha berott på avundsjuka, judarna var dom rika, dom som hade de bästa jobben och det ville Hitler ändra på, han ville helt enkelt att tyskarna skulle ta över. Jag tror inte att det finns en exakt förklaring till varför nazisterna ville utrota alla judar. Men så småningom skapades det fler och fler antijudiska lagar, som t.ex att de inte fick gå i skolan, de blev avskedade från statliga och offentliga tjänster utan anledning osv. Nazistpartiet blev senare det största partiet i Tyskland och Hitler blev som sagt rikskansler år 1933. Hitler gjorde senare sig själv till diktator och det blev naturligtvis inte positivt för judarna och andra.

Varför begick han självmord?:

Under början av 1945 var Berlin helt sönderbombat och fiendens styrkor kom allt närmare och närmare, från både väst och öst. Han tillbringade sina sista månader i sin egna bunker djupt under riksdagskansliets trädgård tillsammans med hans älskarinna Eva Braun följt av en bunt adjutanter, sekreterare och vakter. Den 20:e april firade han sin 56:e födelsedag, då många av de ledande nazisterna kom och gratulerade honom, sedan lämnade de flesta Berlin för att fly undan den sovjetiska armén. Den 29:e april gifter han sig med Eva Braun och dagen efter tog de båda livet av sig. Hitler skjöt sig själv i tinningen och hans fru med hjälp av en cyanidtablett.

Hur fick Hitler folket att lita på honom?:

Hitler började från grunden, alltså med barn. Han lät göra framföra judehat i barnfilmer, samt barnböcker. Barnen fick även lära i skolan att judarna var en ras som förstörde deras Tyskland. För att få de vuxnas tillit anordnade Hitler konserter om judehat och han talade om hur mycket judarna förstörde Tyskland. Han lät även musik göras riktat mot judehat. Även radio, teater, tidningar och utbildning använde sig nazisterna av. När Hitler talade var det raka, stränga tal som gick rakt på sak. Eftersom att han gick ut med det så mycket i allmänhet så hörde folket om nazisternas judehat ständigt och påverkades självklart av detta. När barnen fick lära sig om judehat i skolan så fick dom med sig det hem och därfifrån påverkades föräldrarna av det.

 

 

 

Källor

wikipedia.org

so-rummet.se

ne.se

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder