Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Segrare och förlorare under andra världskriget

Författare
Hugo Hallberg
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

 

 

Segrare och förlorare under andra världskriget

 


 

 

 

    

            Hugo Hallberg             

Historia Södra Skolan

     Vt 2015 Motala             

 

 

 

 

 

Innehållsförteckning

 

1 Inledning

1.1 Inledning

1.2 Syfte

1.3 Frågeställningar

1.4 Källor och metoder

2 Undersökning

2.1 Bakrund andra världskriget

2.2 Förlorare andra världskriget

2.3 Vinnare andra världskriget

2.4 Förluster och vinster för de allierade

2.5 Förluster och vinster för axelmakterna

2.6 Hur har kriget påverkat ländernas situation idag

3 Avslutning

3.1 Sammanfattning

4  Källor och bilagor

 

 

 

 

 

1. Inledning

1.1

Jag har valt att skriva om vem som egentligen vann 2:a världskriget. Jag kommer skriva om konsekvenserna och följderna efter kriget.Jag ska också skriva om vilka som vann kriget och vilka som förlorade. Om förlorarna vann något på det och om vinnarna förlorade något. Jag kommer även försöka se vad folket ansåg om det.

1.2 Syfte:

Mitt syfte är att ta reda på lite allmänt om andra världskriget. På vilket sett man kan se vinnarna och förlorarna. Ifall  vinnarna enbart vann och förlorarna bara förlorade något på det. Desutom ska jag kolla konsekvenserna och hur kriget har påverkat ländernas situation idag.

1.3 Frågeställningar:

Mina frågeställningar är:

1. Vilka var förlorarna och varför?

2. Vilka var vinnarna och varfrör?

3. Förlorade vinnarna något?

4. Vann förlorarna något?

5. Hur har kriget påverkat ländernas situation idag.

1.4 Källor och metoder:

Jag började leta fakta på nätet och sedan skrev jag ut det så jag kunde jobba utan datorn. Efter det tog jag ut det viktiga ur texterna som jag kände att jag hade andvändning av. Jag har använt mig av flera källor för att öka trovärdigheten av mitt arbete.

 

2. Undersökning

2.1 Bakrund andra världskriget

Andra världskriget var ett av de största krigen som har ägt rum. Ungefär 60 miljoner människor förlorade livet. Och ca 90% av de människorna var civila. Andra världskriget omfattade flera små och sora konflikter. De länder som var inblandade i detta krig var Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, Frankrike, Sovjetunionen och USA. Andra värdskriget är den mest omfattande och blodigaste konflikten i människans historia. Under kriget delade länderna upp sig i olika grupper. Den ena gruppen var axelmakterna som bestod av Tyskland, Italien och Japan. De andra så kallade de allierade var framförallt Storbritannien, Frankrike, Sovjetunionen och USA.

2.2 Förlorare andra världskriget

De som förlorade andra världskriget var de så kallade axelmakterna som bestod av Tyskland, Italien, Japan. När tyskarna såg vilket övertag de allierade hade tyckte Tyskarna att det inte fanns något annat val än att ge upp. Med Tysklad ute ur kriget var det en avgörande hädelse som gjorde att kriget var över. USA släpte den första atombomben över Hiroshima i Japan och några dagar senare släpptes den andra över Nagasaki. De är de enda atombomberna som har använts. 

2.3 Vinnare andra värlskriget

Vinnarna under andra världskriget var de så kallade allierade som bestod av Storbritannien, Frankrike, Sovjetunionen och USA. Det var inte så lustigt att de allierade segrade för de hade två stora länder på vardera sida av tyskland som gjorde att de lätt kunde få övertaget. När Tyskland märkte att de allierade hade ett sådant stort övertag så gav de upp. Efter det gav Japan också upp efter atombomben och sedan var kriget över.

2.4 Förluster och vinster för de allierade 

Det sägs ju att de allierade vann kriget men de förlorade också mycket. Efter kriget skulle Tyskland få ekonomisk hjälp av de allierde så de kunde bygga upp sina städer. Usa och de andra länderna i alliansen fick många städer bombade och förstörda och infrastrukturen delvis förstördes som tex. järnvägar och broar. Konsekvenserna av detta blir att det blir svårare att röra sig inom landet och industrin blir sämere pågrund av att det blir svårare att transportera meterial. De allierade fick ju också vissa fördelar med att de vann kriget. Sovjetunionen fick fick sin vilja fram i Östeuropa eftersom de hade burit huvudbördan fick de många länder att kontrollera. USA och Storbritannien bästenmde sig redan i kriget att de skulle starta en förening för att se till att det inte skulle bli ett krig till så kallade FN som står för Förenta nationerna.

2.5 Förluster och vinster för axelmakterna

Axelmakterna som var de länder som förlorade andra världskriget fick ju sklulden men de fick också vissa fördelar. Efter kriget fick Tyskland som var ett land inom axelmakterna ekonomisk hjälp från allierade före de hade byggt upp sina egna förluster på så sätt gick Tysklands återhämtning efter kriget väldigt snabbt. Japan förlorade mer efter de två atombomberna. Japan var ett land som hade problem med imperalismen. De var i stort sätt beroende av importen för att deras krigsindustri skulle fungera. En av de viktiga importen var oljan som sedan USA blockerade. 

2.6 Hur har kriget påverkat ländernas situation idag

 Efter krigets slut startades en förening som kallas Förenta Nationerna (FN) som till skilldnad från NF ska FN vara öppet för alla länder. Segrarna i andra världskriget (USA, Storbritannien, Frankrike, Sovjet och Kina) fick en särskild roll att bli permanenmta medlämmar i FN:s säkerhetsråd. Denna förening har gjort ett bra jobb sedan dess och ländera har  i stort sätt byggt upp de det har förlorat och byggt upp deras förlorade armeer. Ändå fast FN har gjort ett bra jobb har ändå alla läner byggt upp sitt försver för att vara förberädda om det någon gång skulle bli krig.

 

3. Avslutning 

3.1 Sammanfattning

Det här kriget var det värsta kriget som har ägt rum och det förstår man pågrungd av alla resurser som alla nationer förlorade. Eftre att ha tittat på vilka som vann kriget ser man att de som förlorde också har vunnit lite men inte inom kriget utan vissa fördelar när kriget var slut. Efter kriget hade ju de allierade möjligheten att starta föreningen FN som skulle se till att det inte blev ett tredje världskrig som de har varigt väldigt duktiga på. Men ändå fast det har gjort ett bra jobb har ändå alla nationer byggt upp sitt försvar fär att vara beredda. Att säga att de allierade vann kriget är en enorm förenklig men om man pratar om det så säger man att de allierade vann. Nu är ju de flesta nationerna som var med i kriget med i FN som har gjort att nationernas ställning till varandra har ändras sedan dess.

4 Källor och Bilagor

Källor

www.ne.se

http:www.historia2.se/historia123/?p=560                                    Datum: 23/02-2015

http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=1412                            Datum: 23/02-2015

www.mariosousa.se/sovjetunionenssegeriandravarldskriget.html    Datum: 30/03-2015

www.internationalen.se/2009/09/andra-varldskriget-japan-och-usa-gar-in-i-kriget-den-japanska-imperialismens-explansion/                                                            Datum:30/03-2015

Bilagor

https://www.google.se/search?hl=sv&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1280&bih=887&q=andra+v%C3%A4rldskriget&oq=andra+v%C3%A4rldskriget&gs_l=img.3..0l10.3965.11063.0.12004.20.8.1.11.12.0.85.452.8.8.0.msedr...0...1ac.1.64.img..0.20.558.jNctns2PJrY#hl=sv&tbm=isch&q=andra+v%C3%A4rldskriget+&imgdii=_                                   Datum: 01/04-2015

 

 

 

 

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder