Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Hitler

Författare
Sigrid Jansson
9, Södra skolan
Ingår i arbetsområden
- 2:a världskriget

Hitler 

Sigrid Jansson

 

 

Historia

Södra skolan

årkurs 9

Vt 2015

 

 

Hitler

Syfte och frågeställningar    

Syftet med min uppsats är att ta reda på det jag kan om Hitler, om hans barndom, hans militära liv och hur hans liv slutade. Mina frågeställningar är:

            - Hur var Hitlers uppväxt? 

            - Vad hade Hitler för drömmar?

            - Hur blev han ledare för nazistpartiet?

             - Hur dog Hitler? 

 

Undersökning 

När jag har sökt information om Hitler har jag läst i Nationalencyklopedin, Nionde bandet 1992, Ne.se, Levandehistoria.se och SO-rummet. Jag har tänkt att det är trovärdiga källor. Alla har sagt ungefär lika saker så det stämmer nog.

Adolf Hitler föddes klockan halv sju på morgonen 20 april 1889 i Österrike i en stad vid namn Braunau.

Adolf var växte upp hos sin mor Klara Poelzl och sin far Alois Hitler. Hitlers mor var omtänksam och var överbeskyddande. Många av Adolfs syskon dog som små så hans mor var extra överbeskyddande för att hon trodde Adolf led av en sjukdom. Adolfs pappa Alois arbetade som tulltjänasteman ,när han var hemma hos familjen drack han mycket och var våldsam.

Adolf Hitler hade länge drömt om att bli konstnär för han tyckte om att måla och uttrycka sig mycket. Adolf flyttade till Wein när hans mor Klara dog 1907. Han sökte till en konstakademi men kom inte in. Adolf kunde inte försörja sig och levde mycket fattigt, han var väldigt besviken på att han antagligen inte skulle bli en känd konstnär. Den svåra tiden i Wien påverkade honom förmodligen och han blev där en övertygad nationalist och antisemit. Han lämnade Wien 1914 och flyttade till Munchen i Tyskland.

Hitlers judehat växte efter första världskriget slut. Det kan bero på att Tyskland fick skuld för för kriget. Tyskarna fick betala stora skadestånd de fick minska sin arme, de fick lämna tillbaka stora landområden. Allt det här gjorde att Tyskland hade dålig ekonomi efter världskriget och landet hade det svårt.

I samband med att världskriget startade i augusti 1914 anmälde sig Adolf frivilligt till krigtjänst för Tyskland. Han tyckte han hade ett trist liv och gick då med i militären och såg de som en befrielse från tristessen. Under sin tjänstgöring blev han sårad två gånger men också dekorerad tvågånger för sin tapperhet. Adolf tog Tysklands nederlag hårt och kunde inte riktigt släppa det i sina tankar. Adolf Hitler gick med i Deutche arbiterpartei, DAP. Han gjorde där snabbt politisk karriär tack vare att han var duktig på att tala och argumentera. DAP ändrade namn i februari 1920 till Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei , NSDAP. Hitler blev ledare för NSDAP 1921, han var partiets obestridde ledare och kallades Furer. Efter en kortare tid i fängelse, efter ett kuppförsök skrev han boken ''Mein Kampf'' där han skriver om sin syn på politik som handlar om nationalism och antisemitism.

I slutet på 20-talet hamnade Tyskland i en ekonomisk kris och i samband med det växte nasiztpartiet och blev allt starkare på den politiska arenan. Hitler blev Tysklands rikskansler i janurari 1933 då NSDAP kom till makten. Där efter utformade Hitler en nasiztisk diktatur och man förbjöd andra partier och människor som var ''annorlunda'' exempelvis zigenare, judar, handikappade och homosexuella diskriminerades och trakaserades. 

Hitler började jobba för och hade som mål att skapa ett Stor Tyskland. Strax där efter införlivade han Österrike i Tyskland. På hösten 1939 bestämde sig Hitler för att gå i krig och han erövrade nu Polen som han delade med Sovjetunionen samt att han erövrade Belgien, Nederländera, Norge, Danmark och Frankrike. Dock gav han hösten 1940 upp planerna på att gå till angrepp mot storbrittanien. Han lyckades erövra delar av Balkan. Men när han skulle kriga mot Sovjetunionen nådde han inte samma framgång. Samtidigt som han fick problem med Sovjetunionen tog han beslut om att dom europeiska judarna och zigenarna skulle skickas / utrotas i förintelse läger som låg i Polen detta kallades '' den slutgiltiga lösningen''. 

Hitler vägrade att ge upp kriget och kapitulera och fann ingen väg ut istället för att erkänna sig besegrad valde han tillsammans med sin hustru Eva Braun att ta självmord i sin bunker 30 april 1945 i Berlin.

Sammanfattning och slutsats

Hitler hade en svår uppväxt med en överbeskyddande och ängslig mor och en bråkig far.

Egentligen drömde han om att bli konstnär.

Han visste inte vad han skulle göra i sin framtid och gick med i militären. Han engagerade sig politiskt och blev sedan ledare för nasiztpartiet. De fanns mycket missnöje och fattigdom i Tyskland efter första världkriget och han blev poppulär då han var duktig på att prata och argumentera samt att han utsåg bland annat judarna till syndabock.

Han tog självmord i sin bunker i Berlin när han var nära på att förlora andra världskriget.

Det var inte svårt att hitta fakta om Adolf Hitler. Jag har använt flera källor och tror att det jag läst stämmer. Det står väldigt lika i de olika källorna.

 

Källor:

Nationalencyklopedin, Nionde bandet 1992

www.ne.se

www.so-rummet.se

www.levandehistoria.se

 

 

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder