Lapp till läraren

Koden för arbetet du vill arbeta med

← Tillbaka till sökning ×

Introduktion till arbetsområdet

Som tur är finns många gamla svenska tidningar bevarade i olika arkiv. En del har blivit mikrofilmade medan andra finns bevarade i original.

Att arbeta med tidningar som källmaterial är både enkelt och väldigt intressant, man kan ibland häpna över hur tidningarna uttryckte sig och hade för värderingar. Det går att hitta väldigt många olika frågeställningar att utgå från när man forskar i tidningar.

Förslag till arbetssätt:

Välj en frågeställningar nedan att jobba med. Kommer du på en egen går det givetvis bra det med, kolla med din lärare om den tycker frågeställningen är OK.

Redovisa ditt arbete antingen genom en skriftlig rapport, en power point-redovisning eller gör en egen tidning där du presenterar det resultat du kommit fram till.

Frågeställningar:

-Hur förändras en tidning genom åren? Välj en valfri tidning. Försök att hitta en så gammal utgåva som möjligt och läs den och ett par nummer framåt. Hitta sedan en utgåva 50 år framåt och läs den. Gå sedan till nutid (om tidningen fortfarande finns), läs ett par nummer.

Jämför sedan hur tidningen förändrats genom åren. Vilka nyheter fanns i tidningen förr och vilka finns nu? Är det samma typ av nyheter eller har det förändrats? Hur är det med bilder, fanns det lika många bilder förr som nu? Fanns det mer annonser i de äldre utgåvorna än i dagens? Diskutera varför du tror att tidningen förändras, hur tror du att tidningen kan se ut om 50 år?

Välj en händelse och jämför två tidningar. Välj en välkänd händelse genom historien. Det kan vara något av världskrigens utbrott eller slut, mordet på USA:s president John F. Kennedy, månlandningen eller skotten i Ådalen 1931.

Hitta sedan två olika tidningar, gärna med olika politiska åsikter. Läs tidnignarnas utgåvor som gavs ut under den händelse du valt. Skiljde sig rapporteringen mellan tidningarna? På vilket sätt? Varför tror du att tidningarna skiljde sig åt? För att hitta vad tidningarna hade för politiska åsikter kan du titta i Sven Tollins bok "Svensk Dagspress". 

Tips på bakgrundslitteratur:

  • En svensk presshistoria av Rydén, Holmberg & Oscarsson
  • Den svenska pressens historia av Lundström, Gutafsson & Rydén
  • Den svenska historien av Sten Carlsson

×

Sök efter personer, platser och saker!

×

Välj plats




Välj ålder